Poskupljenja otežala poslovanje

M. Č.
Poskupljenja otežala poslovanje

BANjALUKA - Povećanje cijena hrane za krave za 44 odsto na godišnjem nivou i pad cijene otkupa svježeg sirovog mlijeka za 34 odsto, ne samo "Farmlandu" nego i svim ostalim proizvođačima mlijeka u Evropi, uzrokovalo je poslovanje ispod praga likvidnosti.

Rekao je ovo predsjednik Upravnog odbora "Farmlanda" Dragan Vasiljević, komentarišući revizorski izvještaj ovog preduzeća u kojem je navedeno da je gubitak lani iznosio oko 3,3 miliona maraka.

- Posljedice su nisu odrazile trenutno, iz prostog razloga što je naša firma imala adekvatnu zalihu hrane. Kako se ni krajem 2009. godine stanje nije stabilizovalo, a Vlada RS nije bila u finansijskoj mogućnosti da subvencioniše poljoprivredu, kao što su učinile sve zemlje u EU, morali smo zaustaviti započete projekte i izlaziti iz nesigurne i nepredvidive zone poslovanja. Zbog toga smo u 2009. godini poslovali sa 280.000 KM većim mjesečnim troškovima i prihodovali 230.000 KM mjesečno manje - rekao je Vasiljević i dodao da su se finalne posljedice pokazale u 2010. godini, kao što je vidljivo iz revizorskog izvještaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana