Poskupljenja i kada za to nema osnova

Dragana Keleč
Poskupljenja i kada za to nema osnova

BANjALUKA - Razna roba, na čiju proizvodnju skok cijena repromaterijala kod nas i u svijetu ne utiče direktno, poskupljuje sa svakom izmjenom cijena osnovnih životnih namirnica. Proizvođači ovo često koriste kao izgovor za poskupljenje čitavog niza drugih proizvoda.

Posljednje poskupljenje brašna, ulja, jaja i drugih prehrambenih proizvoda u septembru povuklo je za sobom i skok cijena većeg broja drugih artikala.

Promjena cijena pšenice ili nafte na svjetskom tržištu za sobom vuče i poskupljenje niza proizvoda kod nas.

Pomoćnik ministra za trgovinu i turizam Republike Srpske Dušanka Tegeltija kaže da trgovci često nerealno dižu cijene svoje robe, iako se ne nalaze u lancu onih proizvoda za koje postoji realan osnov za poskupljenje.

- Kada dođe do poskupljenja osnovnih životnih namirnica, to se zna često zloupotrijebiti, pa tada poskupe i proizvodi koji ne bi trebali - kazala je Tegeltija i dodala da se dešava i da proizvođači podignu cijene svojih proizvoda iako im sirovine nisu poskupjele.

Ona je dodala da su cijene u Srpskoj posljednji put porasle u septembru, i to za oko 13 odsto u odnosu na avgust,

- Brašno je u septembru bilo skuplje za 30 odsto, a jaja i ulje za oko 11 odsto u odnosu na mjesec ranije - rekla je Tegeltija.

Sekretar Unije udruženja potrošača Republike Srpske Dragovan Petrović rekao je da trgovci kada hoće da povećaju cijene, uvijek mogu da nađu razlog za to.

- Trgovci uvijek žele da ostvare što veći profit i to im je motiv za više cijene, iako za to možda nemaju opravdan razlog - kazao je Petrović i dodao da su ove godine cijene ulja i brašna zavisile od cijena sirovina na svjetskom tržištu.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica rekao je da više cijene osnovnih životnih namirnica, kao što su brašno i ulje, utiču na cijene ostalih proizvoda.

- Kada raste cijena ulja ili brašna, samo proizvodi koji su usko povezani sa ovim namirnicama imaju realan osnov da poskupe - kazao je Vukmirica.

Mlinari

Sarajevska kompanija "Klas" juče je povećala cijenu kilograma brašna za jedan do dva feninga, zbog nestabilnosti cijena pšenice na svjetskom tržištu.

Predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske Zoran Kos rekao je da su korekcije cijena brašna u RS individualne, odnosno da zavise od zalihe pšenice u skladištima.

- Ovog mjeseca nećemo korigovati cijene, ali ne znamo šta će biti idući mjesec, kada se potroše zalihe stare pšenice - kazao je Kos.

Predsjednik Sekcije mlinara pri Privrednoj komori distrikta Brčko Miroslav Ćosić rekao je da brčanski mlinari i pekari za sada neće povećati cijene brašna i pekarskih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana