Poskupljenja goriva manja, ali su češća

Marina Čigoja
Poskupljenja goriva manja, ali su češća

Banjaluka - Cijene goriva u Srpskoj u posljednje vrijeme porasle su više puta i na većini pumpi već su premašile dvije KM po litru.

Za razliku od ranijeg perioda, kada su cijene rasle za sedam do deset feninga po litru, naftaši u posljednje vrijeme pribjegavaju manje primjetnim poskupljenjima i podižu cijene po dva ili tri feninga. To, međutim, čine znatno češće tako da su se one počele približavati prošlogodišnjem nivou iako je vrijednost nafte na svjetskom tržištu i dalje prilično niska.

Cijena goriva početkom marta ove godine kretala se od 1,85 do 1,87 KM po litru, a sada je veća i do 20 feninga. Na najvećim pumpama u Banjaluci dizel je u petak koštao od 1,92 do 2,05 maraka, a benzini od 1,92 do 2,14 maraka po litru.

Zamjenik predsjedavajućeg Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Saša Ćejić kaže da oni ne određuju cijene goriva, već vlasnici benzinskih pumpi s obzirom na to da je tržište slobodno. Istakao je da Rafinerija nafte u Brodu svakog utorka izlazi sa svojim cijenama i da tada dolazi do promjena i na pumpama.

- Svaki vlasnik benzinske pumpe zadržava pravo promjene cijena kad god hoće, odnosno u zavisnosti od toga koliko ima zaliha. Cijene u maloprodaji prate promjene na svjetskom tržištu. Sredinom marta je barel nafte koštao 55 dolara, a danas je njegova cijena 66,68 dolara s tim što je u martu dolar bio jači nego sada, što takođe utiče na cijene - naglasio je Ćejić.

On tvrdi da je od marta cijena goriva u RS skočila za desetak feninga po litru.

- Marže su čak i smanjene i distributeri rade na minimalnim maržama koje iznose oko sedam feninga u odnosu na rafineriju - kazao je Ćejić i dodao da su cijene goriva u RS znatno niže u odnosu na FBiH i zemlje u okruženju.

Cijena nafte na svjetskom tržištu pala je u petak usljed zabrinutosti zbog nesmanjenog obima globalne proizvodnje i prevelikih zaliha. Američka “laka” nafta za isporuku u junu pojeftinila je na Njujorškoj berzi na 59,81 dolar, dok je nafta tipa “brent” za junsku isporuku u Londonu pojeftinila na 66,64 dolara za barel.

Cijene goriva na najvećim pumpama u RS

Pumpa dizel benzin 95 benzin 98

“Krajinapetrol” 1,99 1,99 2,05

“Nestro petrol” 1,99/2,05 1,99 2,14

“Nešković” 1,92 1,92 2,05

“Nis” 1,95 1,99 2,05

“Super petrol” 1,92 1,92 2,05

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana