Poskupljenja dovela peradarstvo na ivicu opstanka: Plasman na bogatija tržišta jedini izlaz

Milijana Latinović
Poskupljenja dovela peradarstvo na ivicu opstanka: Plasman na bogatija tržišta jedini izlaz

BANjALUKA, SARAJEVO - Cijene piletine i jaja skočile su za 15 odsto proteklih dana, a domaći proizvođači upozoravaju da je plasman na bogatija tržišta jedini spas, inače će se proizvodnja ugasiti.

Iako građani u pojedinim marketima za kilogram pilećeg bijelog mesa izdvajaju blizu 15 maraka, proizvođači tvrde da ni izbliza nisu poskupjeli meso i jaja u poređenju sa poskupljenjem osnovnih komponenti za ishranu živine.

Predsjednik Udruženja zajednice živinara RS Predrag Miličić rekao je za “Glas Srpske” da je stanje u ovom segmentu proizvodnje alarmantno.

- Već četvrtu sedmicu nema nabavke komponenti za stočnu hranu iz Srbije, Mađarske i drugih zemalja. Cijene kukuruza i sojine sačme bilježe istorijske maksimume, a proizvođači zbog poprilično siromašnog tržišta samo manjim dijelom mogu ta poskupljenja da prenesu na krajnju cijenu, tako da je proizvodnja pod velikim znakom pitanja - kazao je Miličić. Naglašava da zbog svega toga konstantno apeluju na nadležne da im pomognu u prevazilaženju problema.

- Nažalost, do danas nije zabilježen nijedan potez entitetskih vlada ni Savjeta ministara BiH u tom smjeru. Živinarstvo nije obuhvaćeno ni ovom podrškom od deset miliona maraka iz Kompenzacionog fonda RS. Ponovo smo zaobiđeni i jedino tražimo jednak tretman kao što imaju ostale grane proizvodnje, mljekarstvo, stočarstvo ili voćarstvo - rekao je Miličić, naglasivši da se cijene mijenjaju svakodnevno.

Dodao je da je sojina sačma koštala manje od 400 evra po toni, a da sada košta više od 600 evra.

- Neka normalna cijena kukuruza je 0,30 KM po kilogramu, a sada se ne može kupiti ispod 0,70 KM - rekao je Miličić, koji je i direktor firme “Agreks” iz Donjeg Žabara, koja jedina u BiH ima dozvolu za izvoz jaja za preradu u Evropsku uniju. On je kazao da će “Agreks” ovih dana prvi put poslati pošiljku u Italiju.

- Plasman na bogatija tržišta jedino je rješenje za viškove koji će se javiti - kazao je Miličić.

Na težak položaj upozorili su i peradari iz FBiH, naglašavajući da se nalaze u bezizlaznoj situaciji. Oni su zatražili od Vlade FBiH da budu uvršćeni u program podrške, inače će biti spremni da traže svoja prava protestima.

U Udruženju peradara FBiH navode da ovaj sektor “vodi nemoguću šahovsku partiju na brisanom prostoru protiv dva topa”, kao i da će u nekoliko poteza, ukoliko izostane pomoć nadležnih, uslijediti “šah-mat”, u kojem će “matirani” biti brojni proizvođači, otkupljivači i prerađivači iz oblasti peradarske proizvodnje.

 Ambalaža

Predrag Miličić je kazao da je cijena gasa na svjetskim berzama otišla u nebo, a to za sobom vuče poskupljenja u svim granama proizvodnje.

- Svjetska cijena gasa je viša za 11 puta, možete zamisliti onda za koliko će poskupjeti ambalaža neophodna za proizvodnju konzumnih jaja - rekao je Miličić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana