Poskupjela kafa na svjetskom tržištu

Glas Srpske
Poskupjela kafa na svjetskom tržištu

LONDON - Problemi sa isporukama kafe iz Indije i Vijetnama i planovi većine zemalja Latinske Amerike da iduće godine obnove plantaže ove biljke podstakli su rast cijene kafe na svjetskom tržištu, ocjenjuju analitičari.

Za 453 grama kafe traži se 2,046 dolara, što je rekordna cijena ovog proizvoda od avgusta 1997. godine, prenijele su agencije.

Cijena kafe za decembarske isporuke ove sedmice porasla je na 1.975 dolara za tonu, što je najviši nivo od oktobra 2008. godine.
Analitičari navode da će manja ponuda kafe na tržištu ubrzo izazvati rast cijena u cijelom svijetu, s obzirom na to da Indija, zbog dugotrajnih kiša, već ima velikih problema sa dopremanjem sirove kafe za preradu.

Proizvođači u Vijetnamu već prognoziraju niži rod kafe za oko tri procenta.

Predsjednik indijske Asocijacije izvoznika kafe Rameš Radža kaže da će berba kafe u Indiji početi sredinom novembra, sa tri sedmice zakašnjenja.   

Organizacija proizvođača kafe u Rusiji objavila je da bi zalihe kafe ove godine mogle biti smanjene i zbog najave pojedinih zemalja da obnove fond stabala biljke.

- S obzirom na to da se rod sa novih sadnica očekuje najranije za tri do četiri godine, investitori su reagovali rastom cijena kafe na tržištu - kažu iz ruske Organizacije proizvođača.

Meksiko, gdje je u toku realizacija programa subvencionisanja podmlađivanja plantaža kafe, planira da do 2014. godine obnovi najmanje 60 odsto plantaža. 

U Kolumbiji, drugom po veličini svjetskom proizvođaču kafe sorte arabika, planira se pokretanje sličnog programa na proljeće 2011. godine.

Strahovanja o poskupljenju kafe otežava i činjenica da su plantaže u Kostariki zaražene gljivičnim oboljenjem zbog konstantne oblačnosti i obilnih kiša.

Institut za kafu ove zemlje snizio je prognozu ovogodišnjeg roda za 3,5 odsto.

Brazil

Brazilski proizvođači kafe nalaze se u najtežoj situaciji, ocjenjuju analitičari, jer se osim sa slabim rodom suočavaju i sa preopterećenošću luka, što onemogućava isporuku.

- Gotovo deset odsto količina kafe za isporuku čeka na utovar, a najteža situacija je u luci Santos, iz koje se izvozi tri četvrtine brazilske kafe - navode analitičari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana