Posao u Evropi postao privilegija

Glas Srpske
Posao u Evropi postao privilegija

MADRID - U Evropskoj uniji opadaju optimizam i zaposlenost, a eksperti upozoravaju da je sadašnja nezaposlenost najviša od Drugog svjetskog rata. Posebno zabrinjava to što je među nezaposlenima najviše mladih.

Dobiti posao u Španiji je kao dobitak na božićnoj lutriji, a redovi na tržištima rada su kao oni ispred uplatnih mjesta španske lutrije.

Monte Sola iz Barselone je nezaposlena i majka je dvoje djece. Za nju je svaki dan borba da preživi, a svaki honorarni posao radost.

- Ponekad se uplašim da će doći do narodne pobune. Toliko ljudi je bez posla, bez kuća. Najgore je što ništa ne možemo da uradimo - opisuje Monte Sola, prenosi RTS.

Sa stopom nezaposlenosti od gotovo 22 odsto, Španija je rekorder u Evropskoj uniji. Strahuju, prije svih, mladi jer je bez posla 50 odsto mladih do 25 godina.

Oni koji privode studije kraju ne nadaju se zaposlenju. Oni koji imaju posao priznaju da su privilegovani, ali ne znaju do kada.

U premijersku fotelju nedavno je sjeo konzervativac Marijano Rahoj, čiji je plan stezanje kaiša svuda gdje je moguće. Građani, međutim, nisu optimisti.

Stopa nezaposlenosti u 17 zemalja evrozone je rekordna i iznosi 10,3 odsto. Nezaposlenost je porasla i u Evropskoj uniji i sada je 9,8 odsto.

Evropski zvaničnici opominju da može bolje, ali države oklijevaju da ulože novac. Potrebno je 30 milijardi evra da bi se smanjila nezaposlenost mladih i podstakao privredni rast.

Evropljani moraju da djeluju brzo i efikasno. Već na sljedećem samitu lidera EU krajem januara glavna tema biće nezaposlenost. Veliki je problem i izazov, kada se zna da mnoge zemlje neće zabilježiti veći privredni rast, dok nekima prijeti i recesija.

Evropska radna knjižica

Kako bi podstakla zapošljavanje na teritoriji Evropske unije, Evropska komisija predlaže uvođenje evropske radne knjižice.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Mišel Barnije kaže da bi ta radna knjižica bila u obliku elektronskog sertifikata, kako bi zaposleni mogli da pošalju svoje podatke poslodavcima u bilo koju državu Unije.

- Pojednostavilo bi se priznavanje kvalifikacija. To bi omogućilo lakši pristup evropskom tržištu rada i uticalo na privredni rast - objašnjava Barnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana