Posao dobilo 17.200 radnika

Glas Srpske
Posao dobilo 17.200 radnika

BEOGRAD - Kroz Program podsticaja i subvencija investitorima u protekle četiri godine država Srbija je potrošila 47 miliona evra. Rezultat toga je 114 investicija, najviše iz Italije, Njemačke i Slovenije i 635 miliona evra uloženih prije svega u proizvodnju hrane i pića, tekstilnu i građevinsku industriju, javile su agencije.

U njima je posao našlo 17.200 radnika. Dobra vijest je da je Srbija na granici da dobije bolju ocjenu kreditnog rejtinga. Ipak, od ocjene na papiru važnije je da taj bolji rejting investitori osjete u praksi.

Privrednici kažu da Srbija nudi najbolje uslove za nova ulaganja u regionu, ali da i dalje muku muče sa birokratijom.

Gotovo najniži porez na dobit u regionu od deset odsto i subvencije za nova radna mjesta od 2.000 do 10.000 evra, aduti su kojima Srbija privlači investitore.

Toplica Spasojević iz ITM grupe je naveo da je država napravila paket kojem je teško odoljeti ali da lošu sliku daju kursne razlike, visoke kamate, komplikovani propisi, inspekcijske službe.

Slabi rezultati sječe propisa razlog su, kažu privrednici, što je Srbija, na listi konkurentnosti svjetskog ekonomskog foruma, prije dvije godine bila na 85. mjestu, a ove godine je pala na 96. mjesto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana