Portugaliji 78, a Irskoj 1,6 milijardi evra

Glas Srpske
Portugaliji 78, a Irskoj 1,6 milijardi evra

VAŠINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je oko 1,6 milijardi evra nove tranše zajma Irskoj, pogođenoj dužničkom krizom, a Portugaliji 78 milijardi evra.

MMF je saopštio da je završio najnoviju analizu napretka Irske pod uslovima paketa pomoći od 85 milijardi evra koju su ministri finansija 16 članica evrozone odobrili toj državi u novembru, i da je spreman da pusti najnoviju tranšu zajma, prenijele su agencije.

- Irska je ostvarila napredak u prevazilaženju najgore ekonomske krize u nedavnoj istoriji - navodi se u saopštenju MMF-a.

Analiza je odgođena političkim previranjima podstaknutim ekonomskim kolapsom te države koji je doveo do izbora nove vlade u martu.

Prethodno su ministri finansija zemalja evrozone odobrili trogodišnji paket finansijskog zajma Portugaliji od 78 milijardi evra i saopštili da će vlada u Lisabonu zatražiti od privatnika da garantuju otplatu dijela portugalskog duga.

Trećinu iznosa osiguraće Međunarodni monetarni fond, a dvije trećine, odnosno 52 milijarde evra, Evropska unija.

- Ministri su se jednoglasno složili da se odobri finansijska pomoć kao odgovor na zahtjev portugalskih vlasti od 7. aprila 2011. godine. Ministri se slažu s Komisijom i Evropskom centralnom bankom da je davanje zajma Portugaliji potrebno radi očuvanja finansijske stabilnosti u evrozoni i u EU kao cjelini - kaže se u izjavi koju su prihvatili ministri finansija članica evrozone.

Portugalija je treća zemlja evrozone, poslije Grčke i Irske, koja će dobiti međunarodnu pomoć u posljednjih 12 mjeseci.

Inflacija

Inflacija u zoni evra povećana je u aprilu na 2,8 odsto, na najviši nivo za 30 mjeseci, sa 2,7 odsto u martu, pokazali su juče objavljeni podaci statističke službe Evropske unije Evrostat.

Inflacija u sedamnaestočlanoj evrozoni povećana je na najviši nivo od oktobra 2008, kada je dostigla 3,2 odsto.
Stopa inflacije u aprilu 2010. iznosila je 1,6 procenata, prenijele su agencije.

April 2011. je peti uzastopni mjesec u kojem je inflacija bila iznad cilja Evropske centralne banke (ECB) od dva odsto.

Veći porast inflacije od očekivanog, podstaknut skokom cijena energije i sirovina, primorao je prošlog mjeseca ECB da podigne ključnu kamatnu stopu na 1,25 odsto, prvi put za gotovo tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana