Portugalija važe pomoć EU i MMF-a

Glas Srpske
Portugalija važe pomoć EU i MMF-a

LONDON - Poslije Grčke i Irske, Portugalija će ove sedmice vjerovatno postati iduća članica evrozone koja će, zbog prezaduženosti, biti prinuđena da prihvati finansijsku pomoć Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, piše juče londonski "Dejli telegraf".

Kao i u slučaju Irske, Njemačka i Francuska žele da Lisabon pristane na paket pomoći od oko 80 milijardi evra kako bi bila izbjegnuta mogućnost širenja krize zajedničke valute.

Sličnog mišljenja su navodno i Finska i Holandija.

Londonski list piše da su o ovome već obavljeni prvi razgovori sa Portugalcima, prenijele su agencije.

Obje strane demantuju postojanje bilo kakvih pritisaka ili posebno alarmantne nestašice novca u trezorima lisabonske vlade.

- Baš ovakav slučaj bio je i sa Irskom, koja je na kraju bila prinuđena da prihvati pomoć po cijenu zavođenja izuzetno drastičnih mjera štednje - piše "Dejli telegraf".

List objašnjava da iza svega stoji strah Berlina i Pariza da bi kriza mogla da se proširi na Španiju čija je privreda dva puta veća od grčke, irske i portugalske zajedno.

Iako je Portugalija jedna od najmanjih država evrozone, analitičari navode da njeni problemi i te kako mogu da prodube evropsku dužničku krizu.

Lisabonu je neophodno da na slobodnom tržištu pozajmi 20 milijardi evra ove godine za finansiranje javnih računa. Portugalska vlada planira da dobije 1,25 milijardi evra krajem sedmice prodajom trogodišnjih i devetogodišnjih obveznica, kao sistem ključnog ispitivanja povjerenja ulagača.

Portugalski premijer Žoze Sokrateš ranije je izjavio da zemlji nije potrebna finansijska pomoć.

Troškovi zaduživanja

Kamata na desetogodišnje državne obveznice Portugalije porasla je juče na najviši nivo otkako postoji evro, čime jačaju nagađanja da će zemlji biti potrebno finansijsko spasavanje kao Grčkoj i Irskoj. Kamata je četvorodnevnim uzastopnim rastom dostigla 7,16 odsto. Troškovi pozajmljivanja zadužene Portugalije rasli su konstantno tokom prošle godine, uporedo sa jačanjem sumnje ulagača u njeno finansijsko zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana