Poreznici najavljeni stižu u kontrolu

Marina Čigoja
Poreznici najavljeni stižu u kontrolu

Banjaluka - Poreska uprava RS objavila je na svom sajtu spisak poreskih obveznika koje će kontrolisati ovog mjeseca, kao i efekte kontrola obavljenih u prethodnom mjesecu.

U sedam područnih centara PURS u toku ovog mjeseca planira da obavi 338 terenskih i kancelarijskih kontrola.

Područni centar Banjaluka u februaru planira da obavi 70 terenskih i 79 kancelarijskih kontrola. Između ostalih, kontrole će biti obavljene kod poreskih obveznika "Aktros" u Novoj Topoli, "Euromotor" Banjaluka, "Veterinarska stanica" Gradiška, "Vukajlović auto", "Eurolajn" i druge.

Područni centar Prijedor obaviće 14 terenskih i 17 kancelarijskih kontrola, a među preduzećima koja se nalaze u planu kontrola su preduzeća "Najka" i "Šanel" iz Prijedora, "Evro med" iz Kostajnice, "Atrik" iz Kozarske Dubice i drugi.

Planom je predviđeno da poreznici u područnom centru Doboj u ovom mjesecu obave 20 terenskih i 22 kancelarijske kontrole.

Biće kontrolisani firme "Eurokart" Doboj, "Tepić" iz Dervente, "Gumapromet" iz Modriče, "BMB-Petrol" iz Teslića i drugi.

Poreski inspektori u Područnom centru Bijeljina obaviće 23 terenske i 31 kancelarijsku kontrolu, a biće kontrolisani "Kompanija Slobomir", Institut za puteve, "Metalogradnja" i drugi. Područni centar Zvornik obaviće 10 terenskih i 12 kancelarijskih kontrola a na listi obveznika kod kojih će biti sprovedene kontrole su  "Tehno transport" iz Srebrenice, "Merkur plast" iz Zvornika i drugi. Poreznici u Područnom centru Istočno Sarajevo obaviće četiri terenske i osam kancelarijskih kontrola, dok će u Područnom centru Trebinje biti obavljeno 13 terenskih i 15 kancelarijskih kontrola. U ove dvije područne jedinice biće kontrolisani "Volf kompani", "Keops", "Herveg-invest", "IGM", "Ratković kompani" i drugi.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Predrag Zgonjanin kaže da je odluka PURS-a da javno saopšti plan kontrola poreskih obveznika dobra jer povećava transparentnost u radu ove institucije, ali da bi, s druge strane, mogla da ima i negativnih efekata.

- Nenajavljena kontrola ima svoje prednosti, a to je da svi moraju da rade, bez obzira na kontrolu, u skladu sa zakonom. Pojedini poslodavci mogli bi, kada znaju da će kod njih biti obavljena kontrola, da neke stvari koje nisu uradili kako treba tada poprave. Što se tiče transparentnosti i preventivnog djelovanja ovakva odluka je dobro došla, jer će subjekat koji zna da će biti predmet kontrole vjerovatno više pažnje posvetiti toj kontroli - rekao je Zgonjanin.

Direktor Poreske uprave RS Zora Vidović ranije je izjavila da je cilj ovih novina povećanje javnosti u radu Poreske uprave, ali i povećanje efikasnosti rada svih zaposlenih u ovoj instituciji.

Sektor za kontrolu

Sektor za kontrolu, istrage i obavještajne poslove PURS-a, između ostalih, u ovom mjesecu kontrole će obaviti u Komercijalnoj banci Banjaluka, Merkur BH osiguranju u organizacionom dijelu u Banjaluci, MKF "Sunrise" iz Sarajeva u organizacionom dijelu u  Banjaluci, kao i u preduzeću "Termik" u Banjaluci.

- Kontrole će biti obavljene i u preduzećima "Bijeljina - put", "SAS" iz Lopara, "Mreža netvork" iz Dervente, "Interlignum" iz Teslića i drugima - navodi se na sajtu PURS-a.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana