Porezi pune kasu ubrzanim tempom

Anita Janković-Rečević
Porezi pune kasu ubrzanim tempom

Banjaluka - Poreska uprava RS ove godine bilježi rast prikupljenih javnih prihoda, a do povećanja je došlo u gotovo svim segmentima, što ekonomisti ocjenjuju značajnim iskorakom s obzirom na stanje u privredi i kompletnu ekonomsku situaciju u zemlji.

Na račun javnih prihoda RS u prvih sedam mjeseci ove godine prikupljeno je 1,350 milijardi KM, što je za 96,8 miliona ili osam odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Od direktnih poreza ubrano je 290 miliona KM ili devet odsto više na godišnjem nivou.

- Na to je uticalo značajno povećanje naplate poreza na dohodak, ali i na dobit i nepokretnosti. Najveći rast kod direktnih poreza ostvaren je kod poreza na dohodak od kojeg je prikupljeno 135,3 miliona KM ili za 11,6 miliona više. Prikupljeni iznos od poreza na dobiti porastao je za 7,2 miliona, a od poreza na nepokretnost za oko četiri miliona KM - istakli su u Poreskoj upravi.

Prihodi fondova socijalnog osiguranja u prvih sedam mjeseci 2017. iznosili su 828,4 miliona KM i povećani su za 63,3 miliona ili osam procenata u odnosu na isti period 2016. godine.

- Na osnovu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje naplaćeno je 455,3 miliona KM, što je za 26,4 miliona više na godišnjem nivou, dok je za doprinose za zdravstveno osiguranje naplaćeno 312,3 miliona i ti prihodi su porasli za 32,9 miliona KM. Prihodi od doprinosa za Fond dječije zaštite i Fond za zapošljavanje porasli su po sedam procenata, a za Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom 17 odsto - navode u Poreskoj upravi i dodaju da je ostvaren i rast prihoda od taksi i naknada, kazni i naknada za priređivanje igara na sreću.

Ekonomista Goran Radivojac ističe da rast prihoda od poreza od osam odsto nije zanemarljiv.

- To čak predstavlja izuzetan rezultat ako se uzmu u obzir trenutno stanje domaćih budžeta i finansijskog sistema i fiskalna opterećenja. Povećanje od osam odsto znači da se privrednici ponašaju socijalno odgovorno i plaćaju poreze za razliku od zdravstvenog sektora koji ne plaća doprinose. Privreda pokazuje žilavost za razliku od javnog sektora koji potpuno izmiče kontroli. Da nema ljudi iz privrede, koji se ponašaju odgovorno, ne znam gdje bi stigli. Zbog toga privreda i Poreska uprava zaslužuju pohvale za odgovoran rad, javni sektor velike kritike - rekao je Radivojac i dodao da će izostanak uplate doprinosa u zdravstvenom sektoru stvoriti akutne probleme za pet do deset godina.

Manji prihodi zabilježeni su kod koncesionih naknada i podbacili su za 9,6 miliona maraka, a u Poreskoj upravi to obrazlažu izmjenom zakonske regulative.

Solidarnost

U Poreskoj upravi navode da su na osnovu zaostalih obaveza za indirektne poreze i doprinose za Fond solidarnosti u prvih sedam mjeseci ove godine naplatili 4,7 miliona, što je manje za 5,5 miliona maraka na godišnjem nivou.

- Na to je uticalo stupanje na snagu Zakona o prestanku važenja zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, koji je u primjeni od 1. januara 2017. godine - istakli su u Poreskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana