Porezi posvađali duvanare i UIO

Milijana Latinović
Porezi posvađali duvanare i UIO

BIJELjINA - Organizatori proizvodnje duvana u Srpskoj i FBiH tvrde da otkup ovogodišnjeg roda nije moguć zbog, kako kažu, duplih poreza koje im je nametnula Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, iz koje, s druge strane, poručuju da su zakoni jasni.

Na jučerašnjem sastanku u Bijeljini organizatori proizvodnje duvana iz oba entiteta rekli su da se ta djelatnost gasi, tvrdeći da im je UIO nametnuo dupli porez.

- UIO je na naki način konfiskovao organizatore proizvodnje duvana i seljake koji se duže od 100 godina bave ovom proizvodnjom - ocijenio je Svetozar Mihajlović iz bijeljinske firme “Duvan”. On je kazao da od UIO duvanari očekuju da preispita svoja rješenja u ovoj oblasti i da resorna ministarstva pronađu rješenje za otkup ovogodišnje proizvodnje duvana.

- Imamo nerazumnu politiku UIO koja svojom bahatošću i silom nameće pravila koja ne postoje nigdje u okruženju u proizvodnji duvana i koja svoje slabosti i nemoć u borbi protiv crnog tržišta prenosi na nas koji smo organizatori legalne proizvodnje duvana - tvrdi Mihajlović.

Istakao je da UIO treba da spriječi nelegalan prelazak cigareta preko granice, umjesto što domaću organizovanu proizvodnju duvana naziva remetilačkim faktorom, kažnjava i time gasi ovaj izvozni resurs, prije svega Srpske, gdje se proizvodi 98 odsto duvana u BiH.

Predstavnik firme “Duvan” iz Gradačca Ignjo Babić rekao je da UIO izmišlja dodatne osnove za obračun dodatnog PDV-a duvanarima.

Predstavnik firme “Bosanac” iz Orašja Slavenko Tomić najavio je juče da će zatražiti pomoć ombudsmana za ljudska prava zbog ugrožavanja egzistencije brojnih porodica duvanara.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO Ratko Kovačević rekao je da su i kod organizatora proizvodnje sirovog duvana u BiH, kao i kod svih ostalih obveznika indirektnih poreza vršene redovne poreske kontrole.

- U kontrolama je naknadno utvrđena poreska obaveza koja nije bila prijavljena u PDV prijavama i nije bila plaćena. Jedna od bitnih činjenica koje su dovele do obračuna dodatnih obaveza je i okolnost da svu proizvodnju proizvođači moraju predati organizatorima, a u konkretnim slučajevima nisu postojale evidencije o cjelokupnim količinama koje su, shodno Zakonu o duvanu, morale biti predate - pojasnio je Kovačević. Naglasio je da su organizatori prilikom predaje duvana bili obavezni da obavijeste poljoprivrednu inspekciju ukoliko su uočili nepravilnosti.

- Inspektori UIO su izvršili kontrole i u svakom pojedinačnom postupku naknadno utvrdili obavezu PDV-a gdje je na to ukazivala raspoloživa dokumentacija. Svaki poreski obveznik ima pravo žalbe, a to pravo su iskoristili i organizatori proizvodnje duvana. Po okončanju upravnog postupka u UIO pokrenuti su sporovi pred Sudom BiH, a jedan od njih okončan je presudom apelacionog vijeća - rekao je Kovačević.

Količine

Svetozar Mihajlović je rekao da se nekada u Srpskoj i FBiH proizvodilo 8.000 tona osušenog duvana.

- U ovoj godini očekuje se proizvodnja ispod 500 tona, uglavnom na području Semberije i Posavine, a iduće godine neće ni biti organizovane proizvodnje duvana na ovim prostorima - poručio je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana