Porez najniži u Čelincu

Jelena Bjelica
Porez najniži u Čelincu

Banjaluka - Pojedine opštine u Republici Srpskoj smanjile su visinu stope poreza na nepokretnosti za ovu godinu, pa se ona sada kreće u rasponu od 0,05 do 0,25 odsto procijenjene vrijednosti imovine.

- Najnižu stopu od 0,05 odsto za 2013. godinu prijavila je ponovo opština Čelinac, a u odlukama o visini poreske stope za ovu godinu koje su lokalne zajednice do sada dostavile Poreskoj upravi RS nema stope veće od 0,25 odsto - rekli su u Poreskoj upravi.

Prema podacima Poreske uprave, najviša stopa poreza na nepokretnosti u 2012. godini bila je 0,25 odsto od procijenjene vrijednosti i primjenjivana je u 15 opština i gradova Srpske. Opštine same određuju stopu poreza na nepokretnosti u rasponu od 0,05 do 0,50 odsto.

Odbornici Skupštine opštine Zvornik usvojili su odluku da visina stope poreza na nepokretnosti u Zvorniku ove godine bude 0,15 odsto, što je smanjenje u odnosu na 2012, kada je ovaj porez obračunavan po stopi od 0,25 procenata.

Za nižu stopu poreza na nepokretnosti odlučili su se i odbornici Skupštine opštine Derventa i sada će ona iznositi 0,17 odsto, za razliku od 2012. kada je bila 0,25 odsto.

Na sjednici Skupštine grada Banjaluka usvojena je odluka da  poreska stopa za oporezivanje nepokretnosti ove godine bude ista kao i prethodne i to u visini od 0,18 odsto.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Dragan Đurđević rekao je da će stopa poreza na nepokretnosti u Bijeljini vjerovatno i u 2013. godini ostati 0,25 odsto od procijenjene vrijednosti nepokretnosti.

- Rasprava o stopi poreza na nepokretnosti u Skupštini grada biće održana na prvom zasjedanju u januaru - rekao je Đurđević.

Načelnik opštine Han Pijesak Ljubivoje Šupić rekao  je da će stanovnici ove opštine porez na imovinu plaćati na nivou tekuće godine u iznosu od 0,25 odsto, umjesto predloženih 0,10 odsto za 2013. godinu, jer odbornici nisu usvojili dnevni red sjednice Skupštine opštine koja je trebalo da bude održana prošle sedmice.

 

Oslobođeni poreza

Stanovnici RS oslobođeni su plaćanja poreza na obradivo poljoprivredno zemljište i objekte koji služe za vlastitu poljoprivrednu proizvodnju.

Porez neće biti naplaćivan ni na nepokretnosti u vlasništvu državnih organa, diplomatskih predstavništava, vjerskih zajednica i na javnu infrastrukturu. Neće se plaćati ni porez za nekretnine koje se koriste za obrazovne, sportske, kulturne, naučne, zdravstvene i humanitarne svrhe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana