Porez izmiče uz transferne cijene

Željka Kokot
Porez izmiče uz transferne cijene

Banjaluka - Problem utaje poreza kroz korišćenje transfernih cijena još je prisutan u Srpskoj, ali su strože kontrole i bolja obučenost inspektora dale rezultate u 2015, što se odrazilo i na rast prihoda od poreza na godišnjem nivou za deset odsto.

Problem transfernih cijena manifestuje se kroz korišćenje nižih cijena od tržišnih za obračun transakcija između preduzeća unutar grupacije, odnosno čiji je vlasnik isti. Na taj način krše zakon izbjegavajući plaćanje poreza na dobit, ali i krše prava manjinskih akcionara. Pojedine strane kompanije na osnovu transfernih cijena godinama izvlače dobit iz Srpske.

RS se protiv ovog problema bori Zakonom o porezu na dobit i pravilnikom o njegovoj primjeni u kojima je sadržan glavni princip smjernica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, odnosno pravilo "van dohvata ruke". Ono nalaže da transferna cijena nastala u transakciji unutar grupacije mora biti u skladu sa cijenom nastalom u transakciji sa bilo kojim drugim poslovnim subjektom.

U Poreskoj upravi RS kažu da je u posljednjih nekoliko godina zakonski okvir koji definiše pojam transfernih cijena znatno poboljšan i da su uvedene visoke novčane kazne za prekršaje te vrste.

- Firme su dužne da u prijavi posebno prikažu vrijednost transakcija između povezanih lica po transfernim cijenama i po cijenama koje bi bile ostvarene na tržištu u uslovima slobodne konkurencije - kažu u Poreskoj upravi RS.

Inspektorima prilikom utvrđivanja transfernih cijena najveći problem predstavlja određivanje tržišne cijene koju bi kupac ili korisnik usluge platio prodavcu za ista ili slična dobra i usluge u uslovima fer konkurencije. Ogromnom broju robe, a posebno usluga teško je dokazati tržišnu cijenu. To je posebno izraženo kod specijalizovanih usluga, neberzanske robe ili prodaje nematerijalne imovine.

- Postupci kontrole traju dugo, a problem je što ne raspolažemo amadeus bazom podataka - kažu u Poreskoj upravi RS i kao primjer kompleksnosti kontrola navode dvogodišnje revizije poslovanja "Arselor Mitala" Prijedor u kojima su inspektori utvrdili dodatne obaveze po osnovu poreza na dobit nastale usljed transfernih cijena u iznosu od 49,5 miliona KM.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da postoje načini za otkrivanje zloupotreba sa transfernim cijenama.

- Ukoliko povezane firme međusobno trguju, postoji velika vjerovatnoća da će biti upotrijebljene transferne cijene, jer vlasnici traže način da plate što manje poreza kako bi im posao bio što profitabilniji. Zašto se niko ne zapita zbog čega Rafinerija nafte u Brodu godinama gomila gubitke dok je u isto vrijeme "Nestro" grupacija ostvarila veliku dobit - kaže Pavlović i dodaje da naši inspektori nisu dovoljno stručni, iskusni i nezavisni u kontrolama da bi otkrili ovakav tip malverzacija.

Amadeus baza podataka

Uprava za indirektno oporezivanje BiH i poreske uprave entiteta i Brčko distrikta bile su zainteresovane da zajednički nabave amadeus bazu podataka. Od te ideje su odustali svi osim Poreske uprave RS, koja zbog nedostatka novca nije bila u mogućnosti da tu nabavku obavi sama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana