Poresku upravu krive za blokadu

Ž. D.
Poresku upravu krive za blokadu

Istočno Sarajevo - Radnici preduzeća "Energoinvest - Rasklopna oprema" (RAOP) u Istočnom Sarajevu održali su danas u krugu fabrike mirni protest i ponovo apelovali na nadležne institucije da ubrzaju rješavanje problema preduzeća.

Radnici kao glavnog krivca za stanje u firmi smatraju Poresku upravu Republike Srpske.

- Glavni krivac za neodržavanje licitacije, koja je bila zakazana za 21. jun, jeste Poreska uprava, jer je njihova predstavnica Jelica Nikolić na tu licitaciju došla potpuno nespremna - rekao je predstavnik Sindikata RAOP-a Rade Vasković.

Govoreći o pronalaženju strateškog partnera za ovu firmu, Vasković je naveo da se na kupca RAOP-a čeka još od 16. maja, da su dvije licitacije odgođene i da je zadnja prolongirana zbog Nikolićeve.

- Sud je zakazao licitaciju za 22. juli i vjerujemo da ćemo do tada stupiti u kontakt sa ruskim partnerom da vidimo koje su njihove namjere. Ako planiraju da radimo, dobro je, ali ako ima druge namjere, sigurno nećemo dozvoliti da ta imovina bude prodata tom partneru - kazao je Vasković.

On tvrdi da je riječ o izvjesnoj ruskoj firmi "Vektor" iz Moskve, ali sa njenim predstavnicima još nije uspostavljen ozbiljniji kontakt.

Rade Vasković je najavio da će u ponedjeljak otići u Vladu RS da vide šta će dalje biti. Naveo je da u RAOP-u 22 radnika čekaju da idu u penziju i da su ispunili uslove za to, ali da ne mogu ostvariti svoja prava zbog neuplaćenog staža. Ostali nisu primili plate 36 mjeseci.

Izvještaj

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić obećao je pomoći radnicima, ali je istakao da je ključ rješenja problema u nadležnim institucijama Republike Srpske, koje bi trebalo da pronađu strateškog partnera za RAOP.

Za 9. jul dogovoreno je da Ćosić radnicima podnese izvještaj o pregovorima sindikata RAOP-a sa Vladom Republike Srpske, u kojima će lično posredovati.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana