Poreska uprava RS nezadovoljna procesom fiskalizacije

Daliborka Sekulić
Poreska uprava RS nezadovoljna procesom fiskalizacije

BANjA LUKA - U Poresku upravu RS juče je do 13 časova podneseno samo 12.700 zahtjeva poreskih obveznika za inicijalnu fiskalizaciju.

Ranije je procijenjeno da će u RS biti potrebno uvesti od 30.000 do 40.000 fiskalnih kasa samo za prvu grupu obveznika, što znači da je zahtjev predala tek trećina obveznika iz prve grupe.

U saopštenju PURS-a navodi se da je tokom jučerašnjeg dana pristiglo 790 zahtjeva, a tokom subote više od 4.000. PURS je omogućio poreskim obveznicima iz prve grupe, kojima je rok za fiskalizaciju istekao 15. novembra, da i tokom proteklog vikenda podnesu zahtjev za uvođenje fiskalnih kasa. To je odlučeno zbog nezadovoljavajućeg odziva poreskih obveznika koji su do subote u 16 časova podnijeli samo 9.500 zahtjeva, a doneseno je tek 2.450 rješenja o fiskalizaciji.

Iako bi fiskalizacija, prema navodima PURS-a, trebalo da pokaže pravi rezultat poslovanja poreskih obveznika, koji više neće moći da skrivaju realni iznos prihoda poslovanja i spriječi sivu ekonomiju, mnogi trgovci, taksisti prodavci na tržnicama pokazali su otvoreno neslaganje sa ovim procesom, pravdajući se da nemaju tehničke mogućnosti za uvođenje fiskalnih kasa.

Fiskalizacija bi trebalo i da doprinese većem prilivu buyetskih sredstava, koji bi prema procjenama Ministarstva finansija RS trebalo da se uveća za oko 200 miliona maraka. Drugim riječima, obveznici koji nisu podnijeli zahtjev oštetiće buyet RS za milione maraka.

Ekonomisti naglašavaju da fiskalizacija ima i izuzetno važnu ulogu na uređenje tržišta, posebno trgovinske djelatnosti, a doprinijeće i većoj zaštiti potrošača. U Ministarstvu finansija naglasili su da će se upravo fiskalizaciojom, ranije lako "zarađivan" novac, kroz pravilne programe, usmjeriti onima kojima je najpotrebniji.

Da fiskalizacija ima pozitivne efekte, vidi se na primjeru Srbije gdje se ona primjenjuje od 2004. godine i od tada do danas, prema navodima Ministarstva finansija Srbije, siva ekonomija dovedena je u prihvatljive okvire. U Srbiji su na početku procesa fiskalizacije imali sličnih problema kao i RS sada, pa je prije krajnjeg roka za prijavu poreskih obveznika Poreska uprava primila svega četiri odsto zahtjeva od ukupnog broja fiskalnih obveznika. Od 01. januara 2009. godine u Srbiji će biti izdata nova rješenja za fiskalizaciju kojim će se proširiti broj poreskih obveznika koji podliježu fiskalizaciji.

Kazne

Za sve poreske obveznike prve grupe, ugostitelje, trgovce, motele i restorane, koji nisu pristupili obaveznoj fiskalizaciji do 15. novembra, propisaće se kazne od 1.500  za fizička i 15.000 maraka za pravna lica.

Zamjenik direktora PURS-a Mile Banika naglasio je da poreskim obveznicima koji u predviđenom roku nisu izvršili fiskalizaciju prijete i druge sankcije.

- Prema planiranoj dinamici fiskalizacija u RS završava 31. decembra ove godine i neće biti produžavanja roka - dodao je Banika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana