Poreska uprava: Prikupljeno 134,3 miliona KM

Agencije
Poreska uprava: Prikupljeno 134,3 miliona KM

Banjaluka - Poreska uprava Republike Srpske prikupila je u januaru 134,3 miliona KM javnih prihoda ili osam odsto manje nego u istom mjesecu prošle godine, saopštila je ova uprava, a prenijele agencije.

U ukupnim januarskim javnim prihodima na direktne poreze se odnosi 27 miliona KM, što je za dva odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Među direktnim porezima, najveće povećanje naplate od 91 odsto ostvareno je po osnovu poreza na nepokretnosti, a prikupljeno je osam odsto više poreza na dobit.

Tokom januara ukupni doprinosi prema fondovima naplaćeni su u iznosu od 90,3 miliona KM, od čega su u odnosu na januar prošle godine doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje umanjeni za šest odsto, doprinosi za Fond zdravstvenog osiguranja za 15 odsto, te osam odsto za Fond dječije zaštite i Zavod za zapošljavanje.

Za Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom naplaćeno je tri odsto više prihoda.

Evidentirani pad naplate doprinosa u odnosu na prethodnu godinu posljedica je specifičnosti naplate karakteristične za januar, kada je nekoliko velikih poreskih obveznika svoje decembarske plate i doprinose obračunalo i uplatilo u decembru 2012. godine čime su direktno umanjili efekte naplate za januar tekuće godine.

Prema podacima Poreske uprave, u januaru na području Republike Srpske registrovano je ukupno 81 pravno lice i 250 preduzetnika, dok je, istovremeno, odjavljeno ukupno 15 pravnih lica i 92 preduzetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana