Porasla prodaja lada za 12 odsto

Glas Srpske
Porasla prodaja lada za 12 odsto

MOSKVA - Prodaja ruskih automobila marke "lada" u julu je porasla za više od 12 odsto u poređenju sa prethodnim mjesecom, dok je tražnja modela "lada priora" dostigla maksimalni nivo od početka godine, saopštio je najveći ruski proizvođač automobila "Avtovaz", a prenijele agencije.

"Avtovaz" je u julu na ruskom tržištu prodao 32.400 automobila marke "lada", što je za 12,4 odsto, ili za 3.600 automobila više nego u junu, saopštila je informativna služba ruskog automobilskog koncerna. Prošlog mjeseca zabilježena je i maksimalna prodaja modela "lada priora" od početka godine, koja je u poređenju sa junom porasla za 25,9 odsto, na 10.350 jedinica.
Na ruskom tržištu u julu je prodato 7.970 "lada samara", deset odsto više nego mjesec ranije, a tražnja modela "lada kalina" porasla je za osam procenata, na 6.180 jedinica.
Najveći ruski proizvođač automobila je za sedam ovogodišnjih mjeseci smanjio prodaju za 43,9 odsto u poređenju sa istim razdobljem lani, što je manje u odnosu na ukupan pad ruskog tržišta, koji je, prema procjeni marketinške službe "Avtovaza", dostigao 54 odsto.

Prema podacima Asocijacije evropskog biznisa, "Avtovaz" je u prvom polugodištu smanjio prodaju za 44 odsto, uz opšti pad tržišta od 49 procenata, dok "PrajsvoterhausKupers" procjenjuje da će ove godine rusko tržište skliznuti naniže za 50-60 odsto, na 1,3 do 1,6 miliona automobila.

Oživljavanje prodaje uprkos padu kupovne moći stanovništva "Avtovaz" objašnjava "aktivnim mjerama kompanije na stimulisanju tražnje" prethodnih mjeseci. Od 6. jula startovala je akcija "100 dana" koja omogućava uštedu od 10.000 do 22.000 rubalja (223 do 492 evra) pri kupovini "lade" u zavisnosti od modela i opreme. U toj akciji učestvuju automobili svih porodica "lade" isporučeni prodajnoj mreži prije više od pola godine.
Velike uskladištene zalihe (80.000 automobila početkom juna) su jedan od razloga zaustavljanja glavne proizvodne trake "Avtovauza" do septembra, s tim što će od septembra fabrika raditi skraćeno.

"Avtovaz" je u maju takođe pokrenuo program "lada finans", koji nudi kupovinu na kredit uz pretkrizne kamate, od nula do 12,9 odsto godišnje, a važi za sve automobile "lada" proizvedene 2009. godine.

Auto-krediti

Na automobile "Avtovaza" odnosi se i državni program subvencionisanih auto-kredita. U prvom polugodištu ove godine četiri od pet pozajmica uz buyetsko dotiranje kamata dodjeljivano je za kupovinu  "lada".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana