Popusti urušavaju tržište osiguranja

Marina Čigoja
Popusti urušavaju tržište osiguranja

Banjaluka - Popusti koje osiguravajuće kuće daju prilikom osiguranja o autoodgovornosti još su jedan od gorućih problema koji konstantno urušava tržište.

 

Rekao je to predsjednik Skupštine Udruženja društva za osiguranje RS Miroslav Miškić i naglasio da ovaj problem traje već godinama.

- Udruženje je nekoliko puta pokušalo stati u kraj ovome, ali to je na žalost još bezuspješno - naglasio je Miškić. 

Govoreći o poslovanju društava za osiguranje ove godine, Miškić je istakao da je ukupna premija osiguranja u prvom polugodištu 2012. godine ostvarena na tržištu RS veća za 5,06 odsto u odnosu na isti period 2011. godine.

- Ovaj podatak odnosi se na premiju koju su društva sa sjedištem u  RS i filijale društava iz FBiH ostvarile na tržištu RS. Kada se posmatra ukupna premija društava sa sjedištem u RS ona je na približno istom nivou kao i prethodne godine - kazao je Miškić.

On je istakao da je u prvih šest mjeseci došlo do rasta premije životnog osiguranja.

- Ukupna premija životnih osiguranja ostvarena  na tržištu RS veća je za 19 odsto u odnosu na isti  period 2011. godine - istakao je Miškić.

Prema podacima Agencije za osiguranje RS, ukupno obračunata premija osiguranja u RS u prvoj polovini ove godine iznosila je 77,13 miliona maraka, od čega se na životno osiguranje odnosi 8,29 miliona, a na neživotna 68,83 miliona maraka.

- Od toga se na životna osiguranja odnosilo nešto više od sedam miliona, a na neživotna 65,8 miliona KM - objavljeno je na sajtu agencije.

Ukupna premija osiguranja u istom periodu prošle godine iznosila je 72,9 miliona maraka.

U životnom osiguranju isplaćeno je 818.595 maraka odštetnih zahtjeva, dok je kod neživotnih isplaćeno 19,9 miliona maraka.

Isplaćena šteta

Kada je u pitanju isplata štete u prvoj polovini ove godine isplaćeno je 22,6 miliona maraka, od čega se 21,4 KM odnosi na štetu neživotnih osiguranja, a 1,2 miliona na štetu životnih osiguranja.

- U istom periodu 2011. godine isplaćeno je ukupno 20,8 miliona  KM - naglasio je Miškić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana