Popušta recesija u zemljama evrozone

Glas Srpske
Popušta recesija u zemljama evrozone

BERLIN - U 16 zemalja članica evrozone u ovogodišnjem julu zabilježen je manji od očekivanja pad aktivnosti u industrijskom i uslužnom sektoru, što je još jedan znak da se evropska privreda vjerovatno stabilizuje poslije oštrog pada početkom godine.

Markit, firma za pružanje finansijskih informacija, objavila je u petak da je njen indeks menayera nabave, koji mjeri poslovnu aktivnost, za uslužni sektor u evrozoni u julu dostigao 45,6 bodova, poslije juna 44,7 bodova. Ekonomisti su očekivali da će porasti na 45 bodova.

To ipak ne znači da uslužni sektor u evrozoni raste, nego da recesija popušta.

Slična poboljšana slika pristiže i iz proizvodnog sektora Svjetlo na kraju tunela i za eurozonu?u evrozoni, gdje je indeks menayera nabave porastao s junskih  42,6 na 46 bodova u julu. Njegov rast bio je veći od 43,5 bodova koliko su očekivali ekonomisti.

Analitičari smatraju da ti podaci pružaju još jedan dokaz da je evrozona pregrmjela najgoru krizu. Ipak, ne očekuju njen brzi oporavak kao u SAD-u.

Nade da će britanska privreda uskoro početi oporavak izbrisao je podatak o padu njenog bruto domaćeg proizvoda u drugom ovogodišnjem tromjesečju za 0,8 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Njemački indeks poslovne optimističnosti Ifo ukazuje da je najgore prošlo i za najveće privrede evrozone - Njemačku. Ifo institut objavio je da je njegov Ifo indeks u julu porastao četvrti mjesec zaredom, na najviši nivo u proteklih devet mjeseci od 87,3 boda.

Ipak  savjeti stižu  da  i dalje valja biti na oprezu.

Kao i u SAD-u, ulagači na tržištima kapitala potražiće potvrdu najnovijih očitanja indeksa u poslovnim izvještajima evropskih kompanija za prvu polovinu godine.

Američke kompanije dosad su izvijestile o zaradama za prvu polovinu godine da su uglavnom iznad tržišnih očekivanja, ojačavši nade ulagača da je najveća svjetska privreda na putu oporavka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana