Poplave brana za privredni rast

Marina Čigoja
Poplave brana za privredni rast

Banjaluka - Svjetska banka zadržala je u novom izvještaju januarsku prognozu privrednog rasta za BiH za tekuću godinu od dva odsto, ali je upozorila da veliki rizik za nastavak oporavka predstavljaju nedavne razarajuće poplave.

U izvještaju o globalnim ekonomskim izgledima, koji je objavljen juče, se ističe da će spoljna tražnja ostati glavni pokretač privrednog razvoja BiH, ali su velike probleme napravile nedavne katastrofalne poplave.

- Uprkos nedavnim ohrabrujućim podacima i dalje je veliki rizik za održivost oporavka u regiji istočne Evrope. Naročito u Srbiji i BiH postoje jasni rizici za opadanje rasta domaće potražnje u narednom bližem periodu s obzirom na nedavne razarajuće poplave - ističe se u izvještaju Svjetske banke.

U srednjoročnom periodu kao rizik za ekonomiju BiH navedena je visoka nezaposlenost, visok nivo duga privatnog sektora i spor oporavak u kreditiranju i visok nivo problematičnih kredita.

- Iako do sada visok nivo problematičnih kredita nije prouzrokovao ozbiljnu nestabilnost finansijskog sektora, ukoliko se ozbiljno ne pozabavi ovim rizikom, on može dodatno destabilizovati krhki bankarski sektor i biti prijetnja privrednom rastu - istakli su eksperti Svjetske banke.

U izvještaju je navedeno da manjak napretka u fiskalnoj konsolidaciji i nedovoljni napori u bavljenju preostalim strukturalnim problemima, kao što je veliki trošak plata u javnom sektoru i restrukturisanje javnih preduzeća, ostavljaju malo prostora za politiku kojom bi se borilo protiv prijetnje od deflacije i da bi se povećale investicije koje promovišu privredni rast.

Prema prognozama Svjetske banke, ekonomski rast BiH u 2015. i 2016. godini trebalo bi da iznosi 3,5 odsto.

Svjetska ekonomija

Svjetska banka snizila je prognozu globalnog ekonomskog rasta u ovoj godini. Svjetska ekonomija bi, prema tim procjenama, trebalo da poraste 2,8 odsto, što je niže u odnosu na januarsku prognozu kada je Svjetska banka predviđala da će ovogodišnji rast iznositi 3,2 odsto. Prognoze za 2015. i 2016. godinu potvrđene su na 3,4 odnosno 3,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana