Poplava zakočila Prijedorčanku

Snežana Tasić
Poplava zakočila Prijedorčanku

Prijedor - U fabrici za preradu voća "Prijedorčanka" iz Prijedora majske poplave pričinile su štetu od 713.450 KM, rekao je komercijalni direktor Duško Stojančić.

On je naglasio da je direktna šteta procijenjena na 252.265 KM, od čega se 100.000 odnosi na štetu pričinjenu na poluproizvodima, 37.000 na repromaterijalima, 36.000 na opremi u proizvodnim pogonima, 25.000 na ambalaži, dok je ostala šteta od oko 54.000 KM pričinjena na objektima i u administrativnom prostoru.

- Indirektna šteta je znatno veća i procijenjena je na 460.800 KM. Nju je prouzrokovalo gubljenje poslova koje nismo mogli izvršiti prema našim partnerima zbog situacije u kojoj smo se našli - rekao je Stojančić.

On je naglasio da nisu bili u mogućnosti da prerade i isporuče voće, zbog čega su izgubili vrijedne poslove.

- Izgubili smo posao vrijedan 264.000 maraka, jer nismo bili u mogućnosti da preradimo 1.800 tona višanja i isporučimo zadarskoj kompaniji koncentrat soka višnje maraske. Izgubili smo i poslove vrijedne 196.800 KM pošto njemačkim partnerima nismo bili u mogućnosti da otpremimo ugovorene destilate šljiva i proizvesti alkoholizirani sok - kazao je Stojančić.

Dodao je da je linija za duboko zamrzavanje voća osposobljena i da se ovaj posao uveliko obavlja sa jagodama.

- Za dva dana biće puštena u rad linija za proizvodnju destilata, a nakon toga i linija za proizvodnju koncentrata sokova - rekao je Stojančić i naglasio da će proraditi i linija za sušenje voća.

"Prijedorčanka" koncentrate sokova i voćne destilate prodaje na domaćem, regionalnom i tržištima nekoliko evropskih zemalja, dok prirodne rakije od raznog voća izvozi na američko, srpsko, crnogorsko i slovenačko tržište.

Poplava

"Prijedorčanka" je bila poplavljena dva dana i u nekim prostorima voda je dostizala nivo od jednog metra.

- Zahvaljujući velikom angažovanju naših radnika, za tri dana smo uspjeli da ispumpamo vodu i očistimo pogone i ostali prostor, ali se još osjećaju posljedice poplave, pošto ćemo tek za dvadesetak dana moći pustiti liniju za proizvodnju koncentrata sokova, koja je naša najveća proizvodna linija - naveo je Stojančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana