Popisi u trgovačkim radnjama širom Srpske

T. Milaković, S. Tasić
Popisi u trgovačkim radnjama širom Srpske

BANjA LUKA, PRIJEDOR - Stupanjem na snagu novog Zakona o akcizama, koji je donio poskupljenje goriva, kafe, cigareta i alkohola, unijelo je juče pometnju među trgovce i kupce. Dok potrošači strahuju od povećanja cijena i ostalih proizvoda, pojedine trgovačke radnje u Republici Srpskoj juče su bile zatvorene, a u većini trgovinskih centara popisivana je roba.

Portparol tržnog centra "Pevec" u Banjoj Luci Biljana Lukić ističe da Zakon o akcizama obavezuje trgovce da, prije svega, popišu stare zalihe artikala.

- Trenutno se popisuju artikli koje imamo u zalihama, ali još uvijek nemamo detaljan spisak svih artikala koji podliježu akcizama. Zakon nam nalaže da platimo razliku u akcizama. Međutim, dolazi do tehničkih problema o kojima nam ni u Upravi za indirektno oporezivanje ne mogu dati potpune i tačne informacije - kazala je Lukićeva i dodala da u "Pevecu" za sada nisu podizane cijene nikakvih artikala.

U Prijedoru je većina manjih trgovačkih radnji bila zatvorena  još tokom vikenda kada je u njima popisivana roba, dok su veliki trgovački centri i juče radili, s tim da je u njima istovremeno popisivana akcizna roba.

Prema riječima opštinskog tržišnog inspektora u Prijedoru Dragoje Kantara, trgovci su bili obavezni da od juče krenu sa  popisom.

- Međutim,  nisu bili obavezni da zatvore svoje objekte, jer je riječ o popisu zaliha alkoholnih pića, cigareta i kafe - kazao je Kantar.

Ono što su potrošači mogli da zapaze je da je bila primjetno veća gužva na benzinskim pumpama,  gdje su vozači, u želji da uštede koju marku preksinoć do kasno u noć bili u redovima kako bi kupili  gorivo po nižim cijenama.

Već u utorak u prijedorskim podrumima pića nije bilo moguće nabaviti pivo, a u nekim trgovinama bile su povučene i sve postojeće zalihe cigareta. Slično je bilo i na kioscima Fabrike duvana Banja Luka, koji juče nisu prodavali cigarete, a popis su obavili dan ranije.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović istakao je da primjena Zakona o akcizama ne bi trebalo da ima uticaja na cijene osnovnih životnih namirnica u Srpskoj.

- Nije trenutak za korekciju cijena prehrambenih proizvoda jer su one u posljednje vrijeme bile stabilne. Pokret potrošača podržava uvođenje akciza na cigarete - dodao je Petrović.

Doboj

U dobojskim radnjama i tržnim centrima uveliko se vrši popis akcizne robe koja treba da se prodaje po novim, višim cijenama.

- Popis robe smo obavili, ali još uvijek nismo od proizvođača dobili nove maloprodajne cijene. Kada je riječ o cigaretama, jedino smo dobili nove cijene fabrike iz Rovinja i te cigarete prodajemo, dok smo cigarete ostalih proizvođača povukli iz prodaje dok ne stignu nove cijene - kaže rukovodilac tržnog centra "Konzum" u Doboju Jugoslav Lukić i ističe da se po novim cijenama prodaju, vino, pivo i druge vrste alkoholnih pića.

Kafa se, prema njegovim riječima, još ne prodaje jer nema nove cijene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana