Pooštriti uslove za uvioznike u BiH

Marina Čigoja
Pooštriti uslove za uvioznike u BiH

BANjA LUKA - Uvođenje istih kriterijuma prema uvoznicima iz susjednih zemalja kao što su oni koji su postavljeni pred bh. izvoznike jedan je od uslova zaštite domaće proizvodnje.

Ovo je u petak u Banjoj Luci poslije sastanka sa ministrima spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladenom Zirojevićem i trgovine FBiH Desnicom Radivojevićem rekao ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković.

- Mi imao proizvode koji dolaze u BiH koji imaju sertifikate, a našim proizvodima kada izlaze iz BiH sertifikati se ne priznaju, jer nemamo ovlašćene laboratorije - istakao je Gluhaković.

Kada je u pitanju zastupljenost domaćih proizvoda u velikim trgovačkim lancima, Gluhaković je rekao da nemaju konkretne podatke o tome kolika je ona, i tek po dobijanju tih podatak moći će da reaguju.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević je istakao da su problemi domaćih privrednika veliki, ali da donošenje zakona kao što je predloženi zakon o zaštiti domaće proizvodnje nije rješenje.

- Ako dođe do usvajanja ovog zakona BiH bi mogla da ima  ozbiljnih problema, možemo biti predati međunarodnoj arbitraži, prijavljeni generalnom sekretarijatu CEFTE, a sasvim se realno može očekivati i uvođenje kontramjera u smislu pune carine na robu iz BiH - istakao je Zirojević.  

Ministar trgovine FBiH Desnica Radivojević je rekao da je cilj sastanka bio podrška poljoprivredne proizvodnje, povećanje njene konkurentnosti na inostranom tržištu.

Član Asocijacije proizvođača RS Nenad Opačić je naveo da je potrebno supstituisati uvoz, odnosno smanjiti ga i početi kupovati domaće proizvode.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Vladimir Usorac zatražio je da entitetske i vlasti BiH domaću proizvodnju dovedu u ravnopravan položaj sa proizvodnjom u susjednim državama.

Stari automobili

Kada je u pitanju zabrana uvoza automobila starijih od sedam godina, Mladen Zirojević je rekao da je odluka kojom je ograničen uvoz vozila na sedam, odnosno deset godina na snazi već osam i po godina.

- U međuvremenu potpisali smo CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji koji ne dozvoljavaju bilo kakva kvantitativna ograničenja osim u slučajevima kada dođe do prijetnje po život i zdravlje ljudi, životinja i okoline. Obaveze koje proizilaze iz evropskog partnerstva nalažu da se takva odluka izmijeni i to bi trebalo da uradimo do oktobra - kazao je Zirojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana