Pooštreni uslovi kreditiranja

Glas Srpske
Pooštreni uslovi kreditiranja

BANjA LUKA - Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić ističe da je prvi talas finansijske krize prošao bez direktnog uticaja na bankarski sektor i da su banke kvalitetno odgovorile na sve izazove, te da se nijedna nije suočila sa nelikvidnošću, javila je Srna.

- Ono što je već poznato to je činjenica da su moguće indirektne posljedice u smislu problema sa pristupom međunarodnom tržištu novca, što je već dovelo do blagog dizanja kamatnih stopa i pooštravanja uslova kreditiranja - konstatovao je Kozarić u zborniku radova sa naučnog skupa pod nazivom "Globalna finansijska kriza i dinamika približavanja EU", održanom 5. februara u Banjoj Luci.

On je istakao da će promjena uslova kreditiranja najviše pogoditi realni sektor ekonomije, što će se sigurno reflektovati na smanjenje prognoze rasta, a što je vidljivo u najavljenim otpuštanjima radnika, smanjenju broja radnih mjesta i smanjenju investicija.

Kozarić ističe da banke nisu pokazale znakove pogoršanja u poslovanju, da su mogući problemi sa kreditima, ali ne sa depozitima, kao i da bh. banke nemaju rizičan način finansiranja.

Govoreći o inflaciji kao potencijalnom riziku za finansijsku stabilnost, on je istakao kao važan elemenat u procesu kontrolisanja inflacije kretanje plata, tj. plate moraju pratiti produktivnost, a da bi najgori scenario bio pokušaj da se efekti rasta cijena poravnavaju sa rastom plata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana