Ponovo poskupljuju hljeb i meso u Srpskoj

Nikola Lugić
Ponovo poskupljuju hljeb i meso u Srpskoj

BANjALUKA - Poslije novogodišnjih poskupljenja brašna i pekarskih proizvoda, povrća, ulja i masti, šećera, slatkiša, goriva, cigareta, pretplate za fiksnu telefoniju i grijanja, divljanje cijena u Republici Srpskoj ne prestaje da "potresa" kućne budžete stanovnika ni u idućim danima.

Trgovci najavljuju više cijene hljeba, mesa, auto-osiguranja i lijekova.

Pekari sarajevsko-romanijske regije najavili su da će, u skladu sa novim poskupljenjima brašna, biti primorani da povećaju cijene svojih proizvoda, nakon što su to učinili u septembru i prije dvadesetak dana.

U pekari "Klas" iz Pala kažu da će njihovi proizvodi poskupjeti za oko 20 odsto, uz objašnjenje da je to neminovna posljedica poskupljenja brašna, kao i svih ostalih pratećih sirovina kao što su ulje i šećer, te energije koja je sastavni elemenat formiranja cijena.

Poskupljenje mineralnog đubriva, stočne hrane i goriva moglo bi da dovede i da poskupljenja mesa u Srpskoj za oko 30 odsto, najavili su stočari.

Sekretar Udruženja potrošača Republike Srpske Dragovan Petrović rekao je da su od osnovnih životnih namirnica ove godine najviše poskupjeli povrće, i to za 30 odsto, hljeb, brašno i tjestenina za 15, te ulje i mast za 3,6 odsto.

- Četvoročlana porodica u 2011. godini mjesečno za hranu treba da izdvoji 45 maraka više nego u novembru prošle godine, dok je za pokrivanje osnovnih troškova življenja potrebno 70 maraka više - istakao je Petrović.

Vlada Republike Srpske utvrdila je polovinom januara listu proizvoda od posebnog značaja za zaštitu standarda stanovništva.

Na toj listi našli su se, između ostalih, pšenično brašno tip 850 i 500, hljeb od brašna tipa 850 i 500, so za ljudsku ishranu, suncokretovo ulje za ishranu, svinjska mast, maslac, sve vrste svježeg mesa i ribe, kokošija jaja, sve vrste svježeg povrća i voća, mlijeko, šećer kristal, jogurt, udžbenici za osnovnu školu, lijekovi, hrana za bebe, hrana za dojenčad i čvrsta ogrevna goriva.

Na osnovu ove liste biće donesen pravilnik kojim će se utvrditi obaveza privrednih subjekata da dostavljaju obavještenja o cijenama, a na osnovu čega će Ministarstvo trgovine i turizma RS djelovati neophodnim mjerama kontrole, u skladu sa zakonom.

Usluge

Vlada je, uz proizvode od posebnog značaja, odredila i usluge na čije će cijene moći da reaguje, u koje spadaju: usluga isporuke vode, isporuke električne energije, telekomunikacione usluge, usluge fiksne telefonije, usluga isporuke toplote i isporuka gasa, odvoz otpadaka iz poslovnih i stambenih prostora, usluga javnog prevoza lica u gradskom i prigradskom saobraćaju, usluga odvođenja otpadnih voda, zdravstvene usluge i participacija za djecu obuhvaćenu predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana