Ponovo pali berzanski indeksi

D. S.
Ponovo pali berzanski indeksi

BANjA LUKA - I tokom jučerašnjeg trgovanja na berzama u BiH, pala je vrijednost berzanski indeksa.

Vrijednost berzanskog indeksa RS na Banjalučkoj berzi, pala je za 1,57 odsto, a vrijednost indeksa FIRS za 1,24 odsto. Na Sarajevskoj berzi indeks BIFX izgubio je 1,54 odsto vrijednosti, a SASX-10 je izgubio 3,24 odsto vrijednosti.

- Ono što je zajedničko za svjetske, berze u regiji i domaće berze je neizvjesnost, prvenstveno zbog efekata svjetske finansijske i ekonomske krize - rekao je pomoćnik direktora Banjalučke berze Darko Lakić.

On je istakao da na berzama sa razvijenih tržišta postoji trend da cijene akcija u kratkom vremenskom periodu strahovito padaju, a onda ponovo poslije nekoliko dana, imaju značajan trend rasta, što nas dovodi do zaključka da je na tržištima još uvijek prisutna neizvjesnost u vezi sa krajnjim efektima globalne finansijske krize, jer investitori koji kupuju akcije pored kupovine zbog postojećih profita preduzeća i dividendi, kupuju akcije i zbog budućih očekivanja.

Trendovi na našoj berza su svakako povezani sa trendovima na  berzama u regionu, ali je njen pad u 2008. godini bio manji nego pad na ostalim berzama u regionu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana