Ponovo padaju cijene dionica

Glas Srpske
Ponovo padaju cijene dionica

LONDON - Na evropskim berzama vodeći su indeksi na početku jučerašnjeg trgovanja pali, slijedeći tako gubitke na Volstritu i azijskim berzama, a pod najvećim je pritiskom bankarski sektor, objavio je business.hr.

FTSE­uro­fir­st ndeks 300 vodećih evropskih dionica pao je 0,3 odsto, što je već sedmi dan zaredom kako pada. Od početka godine taj je indeks izgubio 3,6 odsto. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks, na gubitku su više od jedan odsto.

Nakon niza loših vijesti iz najvećih američkih i evropskih banaka, bankarski je sektor juče bio među najvećim gubitnicima. Cijena dionice Postbanka pala je 15 odsto, Anglo ajriš banka devet odsto, a HCBC-a 3,2 odsto.

Vodeći indeksi na Volstritu pali su u srijedu za oko tri odsto i sada su na najnižem nivou za posljednjih šest sedmica, jer podaci o potrošnji ukazuju na produbljivanje recesije u američkoj ekonomiji, a ulagači se plaše i novih gubitaka banaka.

Indeks Dow Joneses pao je za 248 bodova ili 2,94 odsto, što je već šesti dan zaredom kako taj indeks pada, a u tom je periodu izgubio devet odsto. Indeks SiP500 pao je, 3,35 odsto, dok je indeks Nasdaq izgubio 3,6 odsto.

Na samom početku trgovanja, u srijedu je ulagače razočarala vijest da su Amerikanci znatno smanjili potrošnju u prazničnom mjesecu decembru, što ukazuje na jačanje recesije.

Potrošnja je u decembru prošle godine pala 2,7 odsto, što je dvostruko više nego što su analitičari očekivali.

Domaće berze

Na Banjalučkoj berzi tokom jučerašnjeg trgovanja, indeks BIRS porastao je 0,15 odsto, a FIRS 2,88 odsto. Na Sarajevskoj berzi vrijednost BIFX-a je porasla za 32,07 indeksnih poena na 2.105,93 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 1,55 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana