Pomoć za Opel odlazi u Rusiju

Glas Srpske
Pomoć za Opel odlazi u Rusiju

BERLIN - Saga o prodaji "Opela" kanadskom proizvođaču autodijelova "Magna" svakim danom dobija nove moguće epiloge. Osim najave o otpuštanju desetina hiljada radnika "Opela", "Magna" je otvorila mogućnost da milioni evra pomoći zemalja Evropske unije za pomoć "Opelu" odu u oživljavanje ruske autoindustrije, javio je Tanjug.

Njemačku, britansku i belgijsku vladu, kojima još nije jasno koliko će novca morati da izdvoje za oporavak "Opela", trenutno najviše zanima da li će dio novca njihovih poreskih obveznika završiti u rukama ruske vlade, koja putem ruske "Sberbanke" ima značajan udio u "Magni".

Iako su zemlje Evropske unije u kojima "Opel" ima svoje pogone obećale finansijsku pomoć, novi većinski vlasnik "Magne" saopštio je da će u "Opelu" širom Evrope ugasiti 10.000 radnih mjesta, navodeći da će novac koji je njemačka vlada izdvojila za oživljavanje "Opela" dijelom biti utrošen za sanaciju ruske autoindustrije.

"Magna" će za jačanje prodaje "Opelovih" automobila samo od njemačke vlade dobiti 4,5 milijardi evra, a poznato je i da će prvih 600 miliona evra otići u Rusiju.

Šef ruske "Sberbanke" German Gref poručio je da vlada Rusije neće imati direktni uticaj na "Opel", a ako plan prodaje automobila bude funkcionisao po planu, Rusi garantuju da će da vrate 400 miliona evra.

Britanija i Belgija, u kojima "Opel" ima svoje fabrike, oštro kritikuju njemačke kolege da svojim kreditima nastoje da spase samo njemačka radna mjesta, a pritisak vrše i na Evropsku komisiju, koja još razmatra da li da revitalizaciju "Opela" finansira dijelom iz evropskog privrednog budžeta.

Novi većinski vlasnik "Opela" obavezao se da će do 2015. godine vratiti sva pozajmljena sredstva, pod uslovom da paleta modela novog "Opela" na tržištu bude uspješno plasirana i prodata.

Ford

Reagujući da prodaju "Opela", izvršni direktor filijale "Ford Evropa" Džon Fleming ocijenio je da njegova kompanija  nema ništa protiv državne finansijske pomoći "Opelu" ili nekoj drugoj autokompaniji, ali smatra da Evropska komisija i vlade evropskih država moraju da obezbijede "podjednake uslove" za poslovanje svih proizvođača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana