Pomoć za evrozonu zakasnila i nedovoljna

Glas Srpske
Pomoć za evrozonu zakasnila i nedovoljna

BERLIN - Evropa može da riješi probleme sa dugom i deficitom jedino ako paket za spasavanje evra dopuni mjerama za podsticanje rasta, uključujući povećanje plata u Njemačkoj, ukazalo je juče 160 ekonomista u otvorenom pismu povodom dužničke krize u Grčkoj.

Grupa, većinom, evropskih ekonomista predočila je da je 750 milijardi evra vrijedan hitan paket za stabilizaciju evra "neophodan , ali takođe i zakasneo i, što je najvažnije, sam nije dovoljan", prenio je Tanjug.

U pismu, koje su inicirali ekonomisti Filip Arestis sa Kembridža i Gustav Adolf  iz istraživačkog instituta IMK, ukazano je da je zakasnjeli odgovor na grčku krizu dramatično povećalo troškove i rizike rješavanja te krize.

Naglašavajući da će kresanje troškova koje je uvela Grčka "samo dalje umanjiti prihode, proizvodnju i zapošljavanje", grupa ekonomista je ukazala da je to "duboko pogrešan pravac za Evropu u cjelini".

Nabrajajući uzroke grčkih fiskalnih nedaća  - nemogućnost ostvarivanja poreskog prihoda, smanjenje konkurentnosti usljed rastućih troškova rada i cijena, te inostrani šok za njen finansijski sektor i visoke kamatne stope, grupa ekonomista ukazala je da svi ti problemi, sem prvog, imaju "jaku evropsku dimenziju i da zahtijevaju evropska rješenja".

- Grčki nominalni troškovi rada po jedinici proizvoda su povećani više od 30 odsto od osnivanja Evropske monetarne unije, dok su u Njemačkoj oni istovremeno porasli samo osam procenata, što je dovelo do toga da razlike u platama i cijenama unutar monetarne unije budu neodržive - smatraju ekonomisti.

Domino efekat

Upozoravajući na rizike od domino efekta, ekonomisti su su pismu, posebnu pažnju posvetili Portugaliji, čija je ekonomija, prema njihovom mišljenju, najizloženija padu.

Ekonomisti su istakli da pozajmljivanje javnog novca Grčkoj "nije čin milosrđa", već je "u vitalnom interesu svih Evropljana".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana