Pomoć u otvaranju novih radnih mjesta

Ratomir Mijanović
Pomoć u otvaranju novih radnih mjesta

TREBINjE - Poslovni inkubator je jedan od najprihvatljivijih instrumenata otvaranja novih radnih mjesta i smanjenja nezaposlenosti, koje je veliki problem u vremenu globalne ekonomske i finansijske krize, istakao je tehnički sekretar Poslovnog inkubatora u Trebinju Slaviša Jaredić.

- Poslovni inkubator će, prvenstveno, pružati pomoć preduzetnicima na način da im na početku pokretanja biznisa obezbijedi kvalitetan poslovni prostor sa neophodnom infrastrukturom, pomoć pri izboru i analizi poslovne ideje i izradi poslovnog plana - istakao je Jaredić.

U Trebinju se inače već duže vrijeme vode značajne aktivnosti u vezi sa stvaranjem stimulativnih preduslova potencijalnim preduzetnicima da iskažu i razviju svoje poslovne potencijale. Početkom rada poslovnog inkubatora koji je smješten u krugu nekadašnje kasarne "Vojvoda Luka Vukalović", a radi u okviru projekta "Uspostavljanje Regionalnog preduzetničkog centra u Hercegovini", napravljen je novi značajni korak.  

Opština Trebinje, istakao je njen načelnik Dobroslav Ćuk, podržava ovakav vid aktivnosti i saradnje sa budućim preduzetnicima.

- Uvjereni smo, a dokaz su već pristigli zahtjevi za dodjelu poslovnih prostorija za jedan broj novoosnovanih firmi, da smo mladim ljudima u našem gradu, potencijalnim preduzetnicima obezbijedili značajne preduslove - rekao je Ćuk. 

Ovaj inkubator obučavaće korisnika, pružati pomoć pri registraciji djelatnosti i organizaciji poslovnog objekta i promociji, uvezivati sa potencijalnim poslovnim partnerima, te pomagati u rješavanju konkretnih poslovnih ideja.

Usluge poslovnih inkubatora moći će da koriste sve novoosnovane firme ili fizička lica koja namjeravaju da pokrenu vlastiti biznis. Kriterijum za prijem je kvalitet poslovne ideje i preduzetnika koji treba da realizuje poslovnu ideju.

Na nivou opštine Trebinje formirana je komisija koja odlučuje koja pravna i fizička lica imaju uslove da budu korisnici poslovnog inkubatora. U poslovnom inkubatoru kažu da je već odobreno nekoliko zahtjeva za korišćenje njihovih usluga i prostora, a javni poziv ostaje otvoren do potpunog popunjavanja kapaciteta inkubatora.  

Finansiranje

Ovaj projekat, vrijedan blizu 230.000 maraka, finansiran je od strane Evropske unije i opštine Trebinje u omjeru 88 odsto - 12 odsto. Projekat je implementiralo Udruženje za predzuetništvo LINK iz Mostara.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana