Polugodišnja dobit dva miliona maraka

Dragana Keleč
Polugodišnja dobit dva miliona maraka

MRKONjIĆ GRAD - Hidroelektrana "Bočac" u Mrkonjić Gradu ove godine posluje izuzetno uspješno, sa ostvarenom šestomjesečnom dobiti većom od dva miliona maraka. U prilog tome ide i činjenica da je u do oktobra već ispunjen godišnji plan proizvodnje.

Rekao je ovo juče povodom "Dana otvorenih vrata", tradicionalnog druženja poslovnih saradnika i novinara, direktor zavisnog preduzeća Hidroelektrane "Bočac" Nedeljko Kesić.

On je naglasio da je HE "Bočac" prošle godine poslovala sa dobiti od 4,6 miliona maraka.

- Sredinom ove godine već smo imali ostvarenih 2,2 miliona maraka dobiti, što dovoljno govori o veoma dobroj poslovnoj godini za HE "Bočac" - rekao je Kesić i dodao da HE zapošljava 139 radnika sa redovnim primanjima.

Kesić je rekao da je ovo preduzeće podržalo veliki broj sportskih manifestacija i evropskih takmičenja na rijeci Vrbas.

- Znali smo zaustavljati vodu i po pet dana, a na štetu svoje proizvodnje, kako bi se održala neka važna sportska takmičenja - dodao je Kesić.

Rukovodilac zavisnog preduzeća Hidroelektrana "Bočac" Mladenko Đaković rekao je da je ova hidroelektrana od početka svog poslovanja imala za cilj da dostigne lidersku poziciju u svim elementima poslovanja.

- Ovogodišnji remontni radovi HE "Bočac" traju od 15. avgusta do 15. oktobra - kazao je Đaković.

Tehnički direktor zavisnog preduzeća "Hidroelektrane Bočac" Željko Stjepanović rekao je da je ove godine u remontu započet obiman posao.

- Remontn se izvodi tako da uvijek jedan od dva agregata bude u potpunosti raspoloživ, a ovo doba godine je najpogodnije za remont, jer je najmanji dotok Vrbasa u akumulaciji - kazao je Stjepanović.

Ekologija

Inžinjer koji je zadužen za ekologiju u "Bočcu" Zoran Anđelić rekao je da je pored proizvodnje struje, ova HE veoma bitna i sa ekološkog aspekta.

- Brana je konstruisana tako da onemogućava bilo kakav prolazak čvrstog otpada, a imamo i posebne tankove koji ne dozvoljavaju prolazak ulja i sličnih materija nizvodno. Posljednje kontrole su potvrdile da je voda u samom jezeru, a i nizvodno od njega, veoma dobrog kvaliteta - rekao je Anđelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana