Polovina radnikaZavoda distrofičara RS ostaje bez posla

Glas Srpske
Polovina radnikaZavoda distrofičara RS ostaje bez posla

BANjA LUKA - U preduzeću "Zavod distrofičara RS" 35 radnika ostaje u radnom odnosu, a njih 37 će dobiti otkaz, rekao je juče poslije ispitnog ročišta, koje je održano u Osnovnom sudu Banja Luka, stečajni upravnik Zavoda Radovan Radulj, javila je Srna.

Radulj je rekao da će personalna rješenja biti poznata do kraja ove sedmice i naglasio da će i dalje biti ispoštovan omjer 51:49 odsto zaposlenih u korist invalida.

- Dogovoreno je da se nastavi djelatnost u skladu sa stvarnim kapacitetima i mogućnostima, te da se radi na oživljavanju i osposobljavanju Zavoda, kako u građevinskom tako i u smislu opremanja - rekao je Radulj i dodao da će po završenom stečaju biti omogućeno da Zavod posluje u skladu sa Zakonom o profesionalnom osposobljavanju, rehabilitaciji i zapošljavanju invalida, odnosno da se javlja na tendere i da zaposli što veći broj invalida.

- Dogovoreno je da od Vlade RS u sljedećih 15 dana zatražimo dodatne smjernice i uputstva za plan reorganizacije Zavoda - rekao je Radulj.

Povjerioci od "Zavoda distrofičara" potražuju 4,8 miliona maraka, od čega je priznato 3,2 miliona maraka, a među najvećim povjeriocima su javni fondovi.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Čedo Kovačević podsjetio je da su u "Zavodu distrofičara" u opticaju bile tri mogućnosti, odnosno da svi radnici ostanu zaposleni, da u radnom odnosu ostane do 35 ljudi ili da se preduzeće ugasi.

- Najvažnije je da Zavod ostaje i opstaje kao preduzeće za zapošljavanje invalida, a sve je rađeno u dogovoru sa Koordinacionim odborom invalida RS - rekao je Kovačević, javila je Srna.

U Republici Srpskoj postoji 26 preduzeća za zapošljavanje invalida.

Zaposleni

Čedo Kovačević je rekao da bi Vlada na jednoj od sljedećih sjednica trebalo da donese odluku o povezivanju staža i uplati doprinosa radnicima Zavoda.

- Svi radnici koji odu na biro imaće prioritet kada se pokaže potreba za primanjem radnika u Zavodu, u zavisnosti od toga kako se budu razvijali poslovi - naveo je Kovačević, ističući da je projektovano oko 65 zaposlenih u Zavodu, ali ne u ovom trenutku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana