Polovina plate limit za zaduživanje

Marina Čigoja
Polovina plate limit za zaduživanje

BANjA LUKA - Osnovni uslov za dobijanje kredita u bankama u Republici Srpskoj jeste da ukupna mjesečna kreditna zaduženost stanovnika ne prelazi 50 odsto mjesečnih primanja.

Za razliku od stanovnika Srbije, koji se tek odnedavno mogu zaduživati i do 40 odsto mjesečnih primanja, svi koji žele da uzmu kredit kod neke banke u RS, mjesečno mogu da se zaduže i do polovine plate.

U NLB Razvojnoj banci kažu da prije odobravanja kredita utvrđuju kreditnu sposobnost klijenta, odnosno odnos između primanja i zaduženja.

- Pri tome se vodi računa da se ne odobravaju krediti klijentima koji imaju niska primanja, gdje je evidentno da od ostatka plate ne mogu da žive - istakli su u NLB Razvojnoj banci.

U Rajfajzen banci kažu da limit zaduživanja zavisi od kreditne sposobnosti građana, koja se ocjenjuje na osnovu učešća ukupnih mjesečnih obaveza u ukupnim mjesečnim primanjima.
- Kreditno sposobnim fizičkim licem smatra se ono kojem ukupan iznos mjesečnih obaveza ne prelazi polovinu ukupnih mjesečnih primanja, bez obzira na to da li ima dva ili više kredita - kazali su ovoj banci.

Dodaju da ako podnosilac zahtjeva za kredit nije kreditno sposoban, mogu da se uključe jedan ili dva sudužnika, čije se ukupne mjesečne obaveze i primanja dodaju mjesečnim obavezama i primanjima dužnika prilikom utvrđivanja kreditne sposobnosti.

- U slučaju da tražilac kredita nije kreditno sposoban banka odbija njegov zahtjev za kredit - naglašavaju u Rajfajzen banci.

Odobravanje kredita u Hipo Alpe Adria banci, osim od kreditne sposobnosti klijenta, zavisi i od žiranata, mjenice i hipoteke.

- Osnovni uslov da bi se nekome odobrio kredit jeste da ukupna mjesečna zaduženost po kreditima, kreditnim karticama, dozvoljenom prekoračenju po transakcionom računu stanovnika ne prelazi određenu vrijednost njegovih redovnih mjesečnih primanja. Ta vrijednost redovnih mjesečnih primanja u našim kreditnim zahtjevima precizno je navedena i u direktnoj je vezi sa iznosom traženog kredita - kažu u ovoj banci.

Dodaju da je svaki zahtjev, koji nije ispunjavao kriterijume o kreditnoj sposobnosti i instrumentima obezbjeđenja, bio odbijen.

Odbijanje

U bankama ističu da su najčešći razlozi za odbijanje zahtjeva za kredit nedovoljna kreditna sposobnost, odnosno pretjerana zaduženost klijenta, loše obezbjeđenje, loši izvori otplate kredita, neuredna dokumentacija, kao i loša kreditna istorija klijenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana