Poljska namjerava da smanji uvoz ruskog gasa

Tanjug
Poljska namjerava da smanji uvoz ruskog gasa

VARŠAVA - Poljska državna petrohemijska kompanija PGNiG, koja već duže od godinu dana pokušava da sa “Gaspromom” dogovori nižu cijenu gasa, namjerava da smanji uvoz tog energenta iz Rusije za 15 procenata, izjavio je danas potpredsjednik koncerna Radoslav Duđinski.

- Zbog nesuglasica oko cijene naš cilj je da količinu uvezenog gasa smanjimo na 85 odsto ugovorenog obima, i smatramo da nećemo morati da platimo penale zbog toga. Nedostajuće količine pokrićemo gasom kupljenim na granici sa Češkom i Njemačkom - rekao je Duđinski za novinare, izvjestila je ruska agencija RIA Novosti.

PGNiG, koja nižu cenu gasa od “Gasproma” pokušava da dobije preko aribitraže u Stokholmu, namjerava da 2012. godine kupi od Rusije 10,25 milijardi kubnih metara gasa.

Predsjednik koncerna Gražina Petrovska-Oliva je za poljsku agenicju PAP izjavio daće PGNiG u najskorije vreme aktivirati istraživanje gasa iz škriljaca u Poljskoj. Petrohemijski koncern je u januaru dogovorio saradnju na eksploataciji skriljnog gasa sa firmama PGE, Tauron i KGHM, ali i dalje traži partnere.

PGNiG se bavi razradom nalazišta gasa i nafte, eksploatacijom, skladištenjem i transportom energenata, kao i izgradnjom i razvojem pertrohemijske transportne mreže, izvozom i uvozom gasa.

Dvije trećine potreba Poljske za gasom PGNiG pokriva uvozom iz Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana