Poljoprivrednicima uručeni IMT traktori

M.Čigoja, D.Keleč
Poljoprivrednicima uručeni IMT traktori

BANjA LUKA - Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić i predstavnici Unikredit i Komercijalne banke potpisali su juče u Banjoj Luci ugovor o kreditiranju kupovine "IMT" traktora i automobila "punto" koji se proizvode u Srbiji, po kamatnim stopama od 3,7 i 4,5 odsto na godišnjem nivou.

Džombić je potpisao ugovore sa direktorom Komercijalne banke Banja Luka Srđanom Šuputom i direktorom za upravljanje proizvodima iz Unikredit banke Banja Luka Darkom Stuparom, a potpisivanju su prisustvovali premijer RS Milorad Dodik i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić.

Poslije potpisivanja ugovora, juče su u Kobatovcima kod Laktaša poljoprivrednicima uručeni ključevi za 20 traktora fabrike "IMT" iz Novog Beograda, koji su prema ranije zaključenom sporazumu Vlada RS i Srbije o subvenciniranim cijenama namijenjeni poljoprivrednicima RS.

Predstavnici Vlada Srbije i RS 15. juna u Beogradu su potpisali Sporazum o saradnji u oblasti privrede, koji se odnosi na izvoz i kupovinu automobila "fijat punto", traktora "IMT", namještaja i korišćenje turističkih aranžmana pod subvencionisanim uslovima.

- Potpisivanjem ugovora počinje jedna faza koja najveću korist treba da donese poljoprivrednim proizvođačima koji će traktore nabavljati po povoljnijim uslovima. To će bitno poboljšati našu mogućnost da proizvodimo više hrane i bolje obrađujemo zemljište - kazao je Dodik.

On je naglasio da se mjesec dana od potpisivanja Sporazuma o privrednoj saradnji u Beogradu ulazi u njegovu realizaciju, te da je riječ o saradnji koja obuhvata prodaju robe iz Srbije na prostoru Srpske i obratno, sa ujednačenim kriterijumima.

Mlađan Dinkić naveo je da je ovaj program dao u Srbiji velike efekte, jer u uslovima ekonomske krize olakšava ljudima da dođu do nekih dobara koji im trebaju pod povoljnim uslovima.
On je dodao da su dileri auto-kuća iz RS naveli da već imaju veći broj upisanih građana koji žele da kupe automobil "punto", te da će srbijanski partneri zatražiti od "Fijata" da krenu sa isporukama prije septembra.

- Očekujem da će prva  isporuka "punta" iz Srbije  u  RS biti  u narednih mesec dana - istakao je Dinkić.

Džombić je rekao da vlade RS i Srbije izdvajaju subvencije iz svojih budžeta za kupovinu traktora i automobila marke "punto" u RS, dok Vlada RS iz svog budžeta izdvaja subvenciju za kamatne stope čime omogućava da se ovi proizvodi kupe na kredit na sedam godina uz maksimalnu kamatnu stopu za krajnjeg potrošača od 4,5 odsto.

On je dodao da Vlada Srpske subvencioniše sa pet procentnih poena, dok će Vlada Srbije izdvajati subvencije na kamatne stope za proizvođače namještaja i turističke agencije iz RS. Srđan Šuput je rekao da se Komercijalna banka sa zadovoljstvom uključila u proces subvencioniranja kamata za nabavku automobila "punto" i traktora. On je naveo da je ova banka obezbijedila kredite za pomenute proizvode bez žiranata.

Unikredit banka Banja Luka je, prema riječima Darka Stupara prepoznala značaj projekta, a dokaz za to je potpisivanje ovog ugovora, kao i najniža kamatna stopa od 3,7 odsto koju su ponudili.

Ceremoniji uručenja ključeva poljoprivrednicima u krugu preduzeća "Agrokop" pored Mlađana Dinkića i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Radivoja Bratića, prisustvovali su i Aleksandar Džombić i generalni direktor fabrike IMT Slobodan Petrović.

Dinkić je rekao da će do kraja ove godine poljoprivrednicima Srpske po dogovorenim uslovima biti isporučeno ukupno 500 traktora, a od naredne godine 1.500.

- Prema potpisanom sporazumu, umanjene kupoprodajne cene novog traktora biće u iznosu 2.000 evra. Ove subvencije u iznosu po 1.000 evra Srbija i RS snosiće iz svog budžeta - naglasio je Dinkić.

Bratić je istakao da poljoprivrednici koji kupe novi traktor imaju pravo i na podsticajna sredstva u iznosu od 1.000 maraka za traktore do 50 konjskih snaga i 5.000 maraka za traktore iznad 50 konjskih snaga, tako da se ukupan popust kreće od 2.500 do 4.500 evra.

- Osim energetike, poljoprivreda je jedini realni ekonomski sektor RS i mislim da realizacija ovakvih projekata mora dati očekivane rezultate - rekao je Bratić.

Namještaj

Mlađan Dinkić potvrdio je juče u Banjoj Luci da od avgusta na čitavoj teritoriji Srbije počinje prodaja namještaja iz RS po izuzetno povoljnim cijenama i bankarskim subvencijama. Dinkić je poslije posjete preduzeću Nova drvna industrija "Vrbas" Banja Luka rekao da su već započeti i razgovori o saradnji sa drugim drvoprerađivačima iz RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana