Poljoprivrednici sa predstavnicima prerađivačke industrije

SRNA
Poljoprivrednici sa predstavnicima prerađivačke industrije

Doboj - Poljoprivrednim proizvođačima sa područja Doboja danas je svoj proizvodni program predstavilo 35 preduzeća iz Republike Srpske, Federacije BiH i zemalja okruženja koje se bave otkupom poljoprivredih proizvoda i drugim agrarnim programima.

Predstavnik Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske Dragiša Marković smatra pozitivnim interesovanje poljoprivrednih proizvođača za organizacije koje se bave tržištem i napuštaju staru praksu prema kojoj čekaju da neko dođe i preuzme njihove proizvode.

On je istakao da BiH obezbjeđuje svoje potrebe sa 17 odsto domaćih poljoprivrednih proizvoda, objasnivši da problem leži u tržištu koje zakonski nije kvalitetno uređeno.

Marković je najavio da će zakon o podsticajima pretrpjeti manje izmjene u korist poljoprivrednih proizvođača.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu grada Doboj Duško Paravac rekao je da je namjera gradske vlasti da utiče na poljoprivrednike da upotrebom visoke tehonologije na malim površinama ostvaruju velike prinose kultura koje mogu da prođu na tržištu.

Paravac je ukazao na neophodnost uvođenja novih poljoprivrednih proizvodnji, pokretanje novih prerađivačkih kapaciteta, izgradnju skladišnog prostora sa kapacitetom da prihvate proizvode do njihovog konačnog plasmana.

Najzastupljeniha poljoprivredna kultura na području Doboja je kukuruz koji je zasijan na površini od oko 10.000 hektara.

U prošloj godini registrovano je oko 2.860 poljoprivrednih gazdinstava, od koji se do sada preregistrovalo samo 350. Paravac objašnjava da je strah od poreskih obaveta razlog malog broja preregistrovanih gazdinstava.

Poljoprivrednici su od predstavnika Agencijom za posredničke i ihformatičke usluge mogli da se informišu o procedurama koje se odnose na registraciju poljoprivrednih gazdinstava.

Skup je organizovan u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, republičkim Zadružnim savezom, Privrednom komorom i Agencijom za posredničke i iformatičke usluge.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici gradske Turističke organizacije, koji su predstavili turističke mogućnosti seoskih područja koja su "naslonjena" na poljoprivredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana