Poljoprivredna zadruga “Povrtarstvo” iz Bijeljine širi proizvodnju: Vakuumiranim povrćem osvajaju tržište

Danijela Bajić
Poljoprivredna zadruga “Povrtarstvo” iz Bijeljine širi proizvodnju: Vakuumiranim povrćem osvajaju tržište

BIJELjINA - Vakuumirani kiseli kupus iz radinosti bijeljinske Poljoprivredne zadruga “Povrtarstvo” uskoro bi se trebalo da se nađe na rafovima marketa, a u planu je da na ovaj način počnu pakovati i drugo povrće u čemu vide šansu za osvajanje domaćeg, ali i stranog tržišta.

Direktor ove zadruge Mićo Živić istakao je za “Glas Srpske” da su dobri izgledi da kiseli kupus počnu izvoziti u Njemačku, a cilj je da na stranim trpezama završi i drugo povrće. Vakuumirani kiseli kupus novi je proizvod ove Zadruge, čija je glavna djelatnost do sada bila proizvodnja i prodaja svježeg povrća lancima supermarketa, dok su oko 25 odsto proizvoda izvozili u Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku i Češku.

- Trenutno smo fokusirani na kiseli kupus, ali paralelno pokušavamo vakuumirati i svježi luk, mrkvu, cveklu i drugo povrće, te ga nuditi tržištu. S obzirom na to da je pandemija virusa korona svuda oko nas, vjerujemo da će ljudima biti draže da kupuju vakuumirano povrće koje nisu dirali svi ostali koji dolaze u supermarkete - rekao je Živić.

On vjeruje da tu imaju novu tržišnu šansu pa sada testiraju kako povrće reaguje na vakuum pakovanje, koje može da i do pet puta duže stoji, a da pri tome ne izgubi kvalitet.

Prema njegovim riječima, nedavno su ga zvali i kupci iz Švedske i Njemačke koji su zainteresovani za vakuumirano voće i povrće, te sada istražuju koji su njihovi kriterijumi.

Zahvaljujući “Farma dva” projektu, koji sprovode USAID i Švedska, Živić je istakao da su ove godine uspjeli da kupe 300 novih buradi za kiseljenje, mašinu za vakuumsko pakovanje, te vagu i štampač bar-kodova.

-  Nova burad i mašina za vakuumsko pakovanje omogućiće nam da samo ove sezone proizvedemo i upakujemo 200 tona listova kiselog kupusa, kao i cijele glavice, na domaćem tržištu, što je četvorostruko više nego ranije - kazao je Živić i naglasio da im je ovo dalo vjetar u leđa da nastave i sa proizvodnjom svježeg kupusa.

Za njihove farmere to znači da sada ovoj zadruzi mogu, kako je istakao Živić, prodati gotovo dvostruko veću količinu kupusa i zaraditi više novca.

- Nova mašina i burad, poljoprivrednicima Zadruge šalje pozitivnu poruku, odnosno mogu vidjeti neke nove pomake, mogu prodati više svog proizvoda i osjećaju se kao dio nečeg novog i boljeg - kazao je Živić.

Iako je ova godina jedna od najtežih, Mićo Živić kaže da je bilo i dobrih pomaka.

- Dok smo u prošloj godini izvezli 25 odsto naših proizvoda, u ovoj izvoz je išao i do 40 odsto - rekao je Živić.

Članovi

Zadruga “Povrtarstvo” osnovana je 2013. godine, a do prošle godine se u njen rad uključilo 120 poljoprivrednika iz deset sela u Semberiji.

Godišnje Zadruga od svojih članova otkupi oko 2.000 tona povrća, od čega je 200 tona kupusa. Oni su i ranije kiselili do 50 tona kupusa, ali su ga prodavali na veliko kao poluproizvod industrijskim prerađivačima, a preostalih 150 tona su prodavali kao svježe povrće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana