Poljoprivreda otporna na krizu

Milijana Latinović
Poljoprivreda otporna na krizu

BANjALUKA - Bruto domaći proizvod (BDP) Republike Srpske u četvrtom tromjesečju lani zabilježio je pad od 2,4 odsto u odnosu na isti period godinu ranije, ali su uprkos pandemiji pojedini sektori ostvarili pozitivan rezultat.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rast BDP-a u četvrtom tromjesečju prošle godine zabilježen je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribolova i to za 5,4 odsto, dok je u sektoru informacija i komunikacija BDP porastao za 2,4 odsto.

Sa druge strane, najveći pad BDP-a u četvrtom tromjesečju prošle godine, od čak 6,5 odsto zabilježen je u sektoru ostalih uslužnih djelatnosti, dok je minus od 6,4 odsto zabilježen u prerađivačkoj industriji.

Pad BDP-a od 4,6 odsto zabilježen u sektorima vađenje ruda i kamena, proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom i parom i klimatizacija, te snabdijevanje vodom, kanalizacija, upravljanje otpadom i djelatnosti sanacije životne sredine.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić rekao je za “Glas Srpske” da je pad očekivan s obzirom na situaciju izazvanu pandemijom virusa korona.

- Privreda cijelog svijeta je pogođena i bilo je za očekivati da će doći do pada svih pokazatelja, a isto tako, kako se situacija bude smirivala i privreda će se oporavljati. Najteža situacija je svakako u oblasti prevoza putnika i ugostiteljstva, a zahvaljujući pomoći Vlade RS uspjeli smo sačuvati dobar dio radnih mjesta i ohrabruje postepeni oporavak i rast izvoza domaćih proizvoda - rekao je Vidić, podsjetivši da je pokrivenost uvoza izvozom prilično visoka.

Sve to, dodao je, pokazuje da naši izvoznici imaju stabilne partnere u inostranstvu sa kojima su nastavili saradnju i u pandemiji.

Vidić je kazao da se od građana očekuje disciplina, poštovanje epidemioloških mjera kako bi pandemija što prije bila zaustavljena, a tome će, prema njegovim riječima, doprinijeti i vakcinacija.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da je pandemija posebno nanijela štetu samostalnim preduzetnicima i ugostiteljima, koji se i sada suočavaju sa poteškoćama u poslovanju.

- Potrebna nam je efikasnija politika kojom ćemo pomoći tim djelatnostima da prežive. U narednom periodu samo možemo očekivati nastavak tog lošeg trenda i smanjenja BDP-a - rekao je Pavlović.

*Kretanje BDP-a u prošloj godini u odnosu na 2019. godinu

- 1,5 % - prvo tromjesečje

- 6,8% - drugo tromjesečje

- 3,4 % - treće tromjesečje

- 2,4 % - četvrto tromjesečje

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana