Politika sputava privredni rast

Marijana Miljić
Politika sputava privredni rast

Banjaluka - Svjetska banka ne daje velike nade za ubrzanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH, jer je ekonomija lani podbacila u odnosu na prognoze, a stručnjaci očekuju da bi se situacija blago mogla popraviti u naredne tri godine.

Ekonomisti Svjetske banke juče su predstavili redovni izvještaj o ekonomskim kretanjima u zemljama zapadnog Balkana pod nazivom "Brži rast, više radnih mjesta".

U dijelu ovog dokumenta, koji se odnosi na BiH, navedeno je da je BDP lani dostigao rast od 2,8 odsto, što je za 0,4 procenta manje od procjene. S druge strane, prema projekcijama ekonomista Svjetske banke realan rast BDP-a BiH u ovoj godini iznosiće 3,2 odsto, idućoj 3,7, a 2019. četiri odsto.

Ekonomista Svjetske banke u BiH Sandra Hlivnjak je prilikom prezentovanja izvještaja navela da je potrošnja u BiH glavni pokretač rasta, a da je nezaposlenost i dalje velika.

- Nivo stranih investicija u BiH i dalje je nedovoljan da značajnije doprinese povećanju ekonomskog rasta BiH. Projekcije za BiH govore da će povećanje potrošnje, naročito kapitalne, ponovo dovesti njen fiskalni bilans u deficit, koji je lani bio ispod jedan odsto BDP-a. Iako deficit i dalje ostaje umjeren, u BiH je veliko poresko opterećenje, a javna potrošnja je neefikasna - istakla je Hlivnjakova.

Svjetska banka upozorava da za budući ekonomski rast BiH postoje značajni rizici, kako domaći tako i spoljašnji.

Glavni domaći rizik je politički ambijent opterećen tenzijama, koje koče reformske procese u zemlji, posebno u sektorima penzija, energije, transporta te šalju negativnu sliku iz BiH prema potencijalnim stranim investitorima.

- Spoljni rizici podrazumijevaju strukturalno slab rast u EU, postbregzitovsku neizvjesnost, političke tenzije u Turskoj i ekonomsku krizu u Grčkoj, opštu neizvjesnost i rizik većeg protekcionizma, kao i rizike za povećanje otplate duga zbog jačanja kursa dolara - navela je Hlivnjakova.

Oporavak

Direktorica Svjetske banke za region zapadnog Balkana Elen Goldstin izjavila je da je dobar privredni oporavak lani posebno zabilježen u Srbiji, Albaniji, a djelimično i u BiH.

- Usporavanje privrednog oporavka registrovano je u Crnoj Gori - kazala je Goldstinova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana