Politika kriza tjera investitore iz BiH

Marina Čigoja
Politika kriza tjera investitore iz BiH

BANjALUKA - Ekonomska kriza i neformiranje vlasti na nivou BiH značajno su uticali na smanjenje stranih investicija u prvih pet mjeseci ove godine, a ukoliko se vlada na nivou BiH što prije ne formira to će imati dalekosežne posljedice.

Zaključeno je to juče na predstavljanju Bijele knjige za 2011. godinu Savjeta stranih investitora.

Na predstavljanju je istaknuto da je za povećanje stranih investicija neophodno obezbijediti povoljniji poslovni ambijent, kao i političku stabilnost zemlje.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Željka Cvijanović naglasila je ova knjiga predstavlja važan dokument za uspostavljanje dijaloga sa stranim investitorima i boljih zakonskih rješenja.

- Vlada RS izradila je niz akcionih planova i mjera za stvaranje povoljnijih zakonskih rješenja u vezi sa registracijom preduzeća, izvršnog postupka, funkcionisanja privrednih društava, kako bi se privuklo što više stranih investicija i omogućilo lakše poslovanje privredne zajednice - istakla je Cvijanovićeva.

Član Upravnog odbora Savjeta stranih investitora Stevan Dimitrijević naglasio je da je cilj ovog dokumenta stvaranje povoljnijeg i atraktivnijeg poslovnog okvira u zemlji.

- U knjizi su sabrane sve primjedbe i zaključci stranih investitora. Vlada RS ima sluha za sve što u ovoj knjizi piše, posebno na zahtjeve koji se odnose na zemljišne knjige, izdavanje građevinskih dozvola, radne i boravišne dozvole. Neki od zaključaka u ovoj knjizi već su usvojeni tako da pomaka ima, ali uvijek ima prostora za dalji napredak - kazao je Dimitrijević i dodao da Savjet okuplja investitore čija ukupna ulaganja u zemlji iznose četiri milijarde evra i koji zapošljavaju 12.000 radnika.

Član UO Savjeta stranih investitora Sead Miljković istakao je da strani investitori pored regulisanog pravnog okvira zahtijevaju i stabilno političko okruženje.

- Neformiranje i izostanak političkog konsenzusa u BiH i te kako utiče na imidž BiH kod stranih investitora. Nažalost, tendencije u vezi sa pitanjem investicija u ovoj godini su mnogo gore - naglasio je Miljković.

Pad investicija

Direktor preduzeća "Celeks" Predrag Zgonjanin istakao je da su investicije u BiH ove godine smanjene za 45 odsto u odnosu na prošlu godinu.

- Poslovna klima u ovom trenutku ne odgovara željama i potrebama investitora. Kada je u pitanju "Celeks", mi smo investirali oko 50 miliona maraka u roku od deset godina od privatizacije - naglasio je Zgonjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana