Politička situacija usporava ekonomiju

Marina Čigoja
Politička situacija usporava ekonomiju

BANjALUKA - Jedna od najvećih svjetskih bonitetskih kuća "Dan i Bredstrit" (Dun & Bradstreet) u svojoj mjesečnoj publikaciji za juni ponovo je BiH dodijelila rejting "DB6a", što je svrstava u zemlje sa vrlo visokim rizikom za poslovanje.

Ova bonitetska kuća u publikaciji "International Risk and Padžment Revienj" navodi da je politički rizik i izbijanje socijalnih nemira glavno opterećenje ekonomskog oporavka u BiH, prenosi portal Capital.ba.

Procjenjuje se da je 30 odsto plaćanja preduzeća prema inostranim partnerima kasnilo 30 ili više dana u prvom kvartalu ove godine. Oko 63 odsto faktura plaćeno je na vrijeme, dok je 16,9 odsto  plaćeno sa više od 60 dana zakašnjenja. "Dan i Bredstrit" preporučuje da se sa preduzećima iz BiH posluje uz potvrđeni akreditiv.

- Kultura plaćanja u BiH je na niskom nivou najviše zahvaljujući korupciji, pa se većina inostranih poslova obavlja uz pomoć akreditiva ili plaćanja unaprijed - navodi se u publikaciji.

Iako postoje najave oporavka "Dan i Bredstrit" procjenjuje da će predstojeći period predstavljati izazov za ekonomiju BiH, te da će privatna potrošnja i investicije biti smanjeni u budućem periodu zbog političkih rizika.

- Oporavak od svjetske ekonomske krize na BiH se odrazio povećanjem izvoza robe za 23,9 odsto u prvom kvartalu 2010. godine u odnosu na godinu ranije. Uvoz se smanjio za 1,7 odsto u odnosu na isto period  lani - navodi se u publikaciji te dodaje da će rast BDP-a ove godine biti nula odsto.

Za Hrvatsku se predviđa rast BDP-a od 0,5 odsto, Srbiju 1,3 odsto, za Sloveniju jedan odsto, te za Evrozonu 0,7 odsto.

Predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS "SWOT" Aleksandar Ljuboja rekao je da nije slučajno što se BiH nekoliko puta zaredom daje negativna ocjena.

- To je prilično zabrinjavajuće, ali bilo bi nerealno očekivati da u negativnom ekonomskom okruženju, mi idemo naprijed. Treba da realno sagledamo situaciju i vidimo koji mehanizmi mogu da nas dovedu do dugoročnih rezultata. Činjenica je da ekonomija zbog politike usporava svoju dinamiku - kazao je Ljuboja i dodao da se ova kvalifikacija može promijeniti samo ekonomskim oporavkom, razvojem realnog sektora, krupnim investicijama i povećanjem konkurentnosti domaćih proizvoda.

Slovenija na vrhu

"Dan i Bredstrit" najviši krediti rejting od zemalja u regionu daje Sloveniji (DB2c), a Mađarskoj i Hrvatskoj (DB3d), Albaniji (DB4a), Makedoniji (DB4b) i Srbiji (DB4d).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana