Politička kriza ruši rejting BiH

Marina Čigoja
Politička kriza ruši rejting BiH

BANjALUKA - Zbog pogoršanja političke klime međunarodna agencija za određivanje kreditnog rejtinga "Standard end Purs" (S&P) promijenila je prognozu rejtinga BiH sa stabilne na negativnu.

U Centralnoj banci BiH kažu da je "Standard end Purs" zadržala kreditni rejting BiH, B+, ali je izmijenila izglede sa stabilnih na negativne.

- Negativni izgledi nagovještavaju mogućnost smanjenja kreditnog rejtinga, ukoliko dođe do pogoršanja političkog okruženja, negativnog trenda spoljnog finansiranja i ukoliko se ne postigne dogovor o fiskalnim mjerama, koje će omogućiti usvajanje globalnog fiskalnog okvira i samim tim budućih budžeta - kažu u Centralnoj banci.

U Agenciji "Standard end Purs" navode da bi s obzirom na to da BiH, ni devet mjeseci poslije opštih izbora nema Savjet ministara, ova situacija mogla da ugrozi usvajanje budžeta za 2011. godinu, kao i okvirni fiskalni dogovor za period između 2012. i 2014, na kojem će se bazirati budući budžeti.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da bi snižavanje rejtinga bilo veoma loše za BiH, jer će investitori zaobilaziti BiH, a ni banke koje bi mogle pratiti određene projekte neće to činiti.

- Suština problema leži u činjenici da živimo u zemlji u kojoj političari svojim radom ili neradom ne vode računa o opštem interesu, što stvara vrlo negativan ambijent. Očigledno je da je ova procjena jako loša, tako da će zbog političkih igranki značajno stradati ionako slaba ekonomija BiH - rekao je Pavlović.

On kaže da je ovo samo potvrda lošeg stanja u BiH, a da to pokazuje i podatak da je BiH lani imala najmanji priliv investicija u regionu.

- Strani investitor da bi uložio novac mora da ima sigurnost. Činjenica da nemamo vlast već devet mjeseci je potpuno neprihvatljiva za bilo kojeg investitora i on može samo da zaključi da ljudi koji upravljaju tom zemljom nisu dovoljno ozbiljni. Dok god se bude produžavala agonija oko formiranja Savjeta ministara, kreditni rejting BiH će padati, a posljedice će trpjeti obični građani - naglasio je Pavlović.

"Mudis"

BiH posjeduje i kreditni rejting "B2" sa negativnim izgledima, koji joj je dodijeljen od agencije "Mudis".

"Mudis" je u maju ove godine, izmijenio BiH suvereni kreditni rejting sa stabilnog na negativan izgled "B2".

Aktuelni rejting BiH 

Mooddž's Investors Service

Standard & Poor's

Rejting

B2/negativni izgledi

B+/negativni izgledi

Datum

16.5.2011.

28.7.2011.

Aktivnost

Izgled izmijenjen

Izgled izmijenjen

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana