Polise spasavaju njive i farme

Anita Janković
Polise spasavaju njive i farme

Banjaluka - Poljoprivrednici u RS godinama muku muče sa gubicima nastalim usljed poplava, grada, mraza i suše iako problem mogu riješiti kupovinom polise osiguranja koju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede subvencioniše sa 50 odsto.

Da bi pomoglo poljoprivrednicima, resorno ministarstvo je ove godine uvelo isplatu premija za osiguranje primarne proizvodnje. Iznos podsticaja ne može biti veći od 25.000 KM po korisniku.

 - Pravo na premiju ostvaruje se za stočarsku, voćarsko-vinogradarsku, povrtarsku i ratarsku proizvodnju - kažu u Ministarstvu i dodaju da se zahtjev za subvencije podnosi najkasnije do 30. septembra.

U "Dunav osiguranju" kažu da se svijest poljoprivrednika o važnosti osiguranja ne povećava.

- Proizvod poljoprivrednog osiguranja klinički je mrtav i godišnje imamo šokantno mali broj osiguranika. Od rata pa naovamo to je jedno od najslabije prodavanih osiguranja iako je cjenovnik prepovoljan - kažu u "Dunav osiguranju".

Poljoprivrednik Duško Banjac iz Lijevče polja sije pšenicu, kukuruz, krompir, kupus i luk na 20 hektara zemljišta, ali ni metar njegovih usjeva nije osiguran.

- Srozani smo na najniže grane, cijene naših proizvoda su mizerne i sjetva je zasnovana na kreditima. Nemamo od čega da plaćamo osiguranje. Samo možemo moliti boga i nebesa da budu milostivi - kaže Banjac.

Voćaru Dragomiru Pavloviću iz Teslića grad je 2014. godine nanio veliku štetu u malinjaku, a ove godine mraz mu je uništio značajan dio sadnica šljive.

- Planiram da ugradim protivgradnu mrežu i da na taj način zaštitim imanje - rekao je Pavlović.

Srđan Dragomirović iz Srpca ima plastenike vrijedne 250.000 KM koji nisu osigurani i u slučaju većih elementarnih nepogoda pretrpio bi veliku štetu.

- Obišao sam nekoliko osiguravajućih kuća, ali niko nije prihvatio da me osigura s obrazloženjem da je to prevelika vrijednost i rizik - kaže Dragomirović.  

Na farmi "Ratković" kod Banjaluke, druga priča. Perad je osigurana u slučaju požara i elementarnih nepogoda.

- Prije nekoliko godina na farmi je izbio požar i prouzrokovao mi veliko uginuće. Od tada redovno uplaćujem osiguranje i nije skupo kad se uzme u obzir koliki belaj može biti - priča Milomir Ratković.

Agencija za osiguranje

Prema podacima Agencije za osiguranje RS, društva za osiguranje u Srpskoj su 2014. zaključila 52 polise osiguranja usjeva i plodova, te 103 polise osiguranja životinja.

- U 2015. godini svijest poljoprivrednika je nešto porasla, ali i dalje u zanemarljivim procentima budući da je lani zaključeno 129 polisa osiguranja usjeva i plodova, te 92 polise osiguranja životinjskih farmi - rekli su u Agenciji.

Primjer osiguranja životinja  

predmet osiguranja       rizik       cijena (u markama)

Krava muzara                osnovni    od 62,50

                                     dopunski   od 89,25

Koke za tov                   osnovni    od 0,43

Koke nosilje                osnovni     od 0,60

Primjer osiguranja voća i žitarica  

predmet osiguranja       rizik      cijena po hektaru (u KM)

Jabuka i šljiva            osnovni   od 1.280

Pšenica                      osnovni   od 32

Ječam                            osnovni   od 38,9

Kukuruz                         osnovni   od 42,9 

* Cijene "Dunav osiguranja"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana