Pokupili PDV i zatvorili firme

Marina Čigoja
Pokupili PDV i zatvorili firme

Banjaluka - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH otkrila je nekoliko slučajeva u kojima su na firme stavljeni katanci odmah po dobijanju povrata PDV-a.

Kratki period u kojem su ta preduzeća dobila PDV i ugašena izazvao je sumnju da su zahtjevi za povrat poreza nezakoniti. Ovi slučajevi otkriveni su tokom pojačanih kontrola zahtjeva za povrat PDV-a.

Prema nezvaničnim informacijama, jedna od sumnjivih firmi je "Ener Novi" iz Novog Grada, kojoj je vraćeno 1,5 miliona maraka PDV-a i koja je ubrzo ugašena.

- Ta firma se bavila proizvodnjom i izvozom peleta. Vlasnik firme je državljanin Italije. Firma je dobila povrat PDV-a u iznosu od 1,5 miliona KM, ali ona više ne radi i ne podnosi PDV prijave, a vlasnik je u Italiji - kazao je izvor "Glasa Srpske" iz UIO.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević rekao je da će Odsjek za istrage pri UIO u idućem periodu utvrditi eventualno postojanje krivične odgovornosti za sve obveznike koji su nezakonito tražili povrat PDV-a.

- U idućim kontrolama posebna pažnja biće usmjerena na popis zaliha i opreme kod određenog broja poreskih obveznika. S obzirom na to da poreski obveznici u svojim PDV prijavama, koje predaju svakog mjeseca, samostalno iskazuju svoje obaveze, UIO će u pojačanim kontrolama zahtjeva za povrat PDV-a u svakom slučaju gdje utvrdi da su poreski obveznici nezakonito tražili povrat PDV-a pripremiti i proslijediti izvještaje nadležnom Tužilaštvu BiH - kazao je Kovačević.

On je istakao da će sa svim obveznicima koji dobrovoljno prijavljuju i podmiruju obaveze po osnovu indirektnih poreza UIO uspostaviti poseban partnerski odnos.

Kazne

Krivičnim zakonom BiH predviđeno je da će kaznom zatvora od jedne do deset godina biti kažnjen onaj ko, u namjeri da ostvari pravo na povrat ili kredit po osnovu indirektnih poreza propisanih poreskim zakonodavstvom BiH, podnese poresku prijavu neistinitog sadržaja sa iskazanim iznosom za povrat ili kredit indirektnih poreza koji prelazi 10.000 KM.

- Ta kazna propisana je i za onoga ko učini krivično djelo poreske utaje ili prevare, a iznos obaveza čije se plaćanje izbjegava prelazi 50.000 KM, ili ko učini krivično djelo, a iskazani iznos povrata ili kredita indirektnih poreza prelazi 50.000 KM - istakao je Kovačević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana