Pokrenuli privredu i zaposlili radnike

Slobodan Puhalo
Pokrenuli privredu i zaposlili radnike

DOBOJ - Fabrika kreča u Ševarlijama kod Doboja prije rata bila je najveća i najmodernija na Balkanu, a sada je to opet postala zahvaljujući saradnji "Integral inženjeringa" iz Banje Luke i korporacije "Karmeus" iz Belgije.

Ove dvije firme u revitalizaciju ovog kapaciteta, koji nije radio punih sedamnaest godina, investirali su 27 miliona evra.

- U protekle dvije godine rada napravili smo zaista modernu fabriku čija je tehnologija unapređena i koja će većinu svog proizvoda plasirati na inostrano tržište. Kreč je namijenjen uglavnom za visoke peći u Zenici, Smederevu, Bugarskoj i Mađarskoj. Dnevni kapacitet je 800 tona kreča - kazao je direktor "Integral inženjeringa" Slobodana Stanković.

Pored toga na ovoj lokaciji popravljeni su terminali za naftu i gas.

Fabrika kreča "Karmeus Integral" je od velikog značaja za opštinu Doboj.

- U pokretanju privrede na području naše opštine ovo je veliki iskorak. Fabrika će kada bude radila punim kapacitetom zapošljavati oko 140 radnika, a proizvodiće kreč od krečnjaka koji je najkvalitetniji na Balkanu. Ne samo što će biti zaposleni ljudi u proizvodnji kreča, nego će to pokrenuti i neke druge grane privrede - rekao je predsjednik Skupštine opštine Doboj Enes Suljkanović.

Otvaranje fabrike je, istakao je Stanković, dobar primjer održivog povratka.

- Sa ovih prostora otišli su bili i Srbi, i Bošnjaci i Hrvati. Sada će ovdje, kako bude rastao kapacitet proizvodnje početi da se zapošljavaju. Stvoreni su uslovi za jedan perspektivan život u ovom kraju. Treba ovuda da prođe još i autoput i da se izgrade mini-hidroelektrane na rijeci Bosni pa će onda biti još bolja perspektiva, ne samo za ovo područje - rekao je Stanković.

Više posla

Više posla, kaže Enes Suljkanović, imaće i Željeznički čvor u Doboju, jer će dosta kreča biti namijenjeno za Zenicu. Takođe biće aktivirani i mnogi privredni subjekti koji su i prije rata živjeli uz ovu fabriku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana