Pojeftinjenje nafte ne smanjuje cijene u RS

Marina Čigoja
Pojeftinjenje nafte ne smanjuje cijene u RS

BANjA LUKA - Bez obzira na drastičan pad cijena sirove nafte na svjetskom tržištu u posljednjih desetak dana, gorivo u Republici Srpskoj neće pojeftiniti, dok u FBiH najavljuju smanjenje cijena svih derivata za nekoliko feninga.

Cijena nafte na svjetskom tržištu pala je juče za više od dva i po dolara zbog jačanja američke valute, pada na tržištu nekretninama i zabrinutosti zbog ekonomske situacije u evrozoni.

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte manja za 2,61 dolara i iznosi 67,60 dolara po barelu, dok je u Londonu cijena sirove nafte "brent" iz Sjevernog mora pala za 2,51 dolar na 68,66 dolara po barelu.

Predsjednik Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata RS Vukašin Vojinović rekao je da se cijene goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj za sada neće mijenjati, iako su cijene nafte u svijetu od posljednjeg poskupljenja u RS smanjene za osam dolara.

Evrodizel u maloprodaji u RS trenutno košta oko 1,95 maraka, dok se benzini kreću oko dvije marke.

U Udruženju prodavaca naftnih derivata FBiH kažu da je su s obzirom na smanjenje rafinerijskih cijena nafte stvoreni uslovi za pad cijena u maloprodaji na tržištu FBiH za dva do tri feninga, prenijele su agencije.

- Ovo smanjenje cijena je nastalo kao posljedica pada cijena nafte na svjetskom tržištu, bez obzira što drugi najvažniji faktor za formiranje cijena - dolar i dalje raste - saopšteno je iz ovog Udruženja.

Dodaju da iznos za koji gorivo pojeftiniti zavisi od poslovne politike prodavaca, odnosno od pumpe do pumpe.

U Pokretu potrošača RS kažu da se ovim još jednom pokazuje da zbog slobodnog formiranja cijena naftnih derivata na našem tržištu oblasti vlada opšta samovolja.

- Država bi konačno trebala da se umiješa u ovu oblast i da uspostavi mehanizam kojim bi obavezala vlasnike kada i pod kojim uslovima mogu da podižu, a kada da snižavaju cijene - kazao je sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović.

Cijene supera i bezolovnog benzina u Crnoj Gori od juče su veće za dva, odnosno jedan cent, dok su cijene dizela i ekodizela ostale iste.

Iz kotorskog "Jugopetrola" saopšteno je da će litar supera u narednih 15 dana koštati 1,18 evra, a bezolovnog benzina 1,2 evra. Litar dizela i ekodizela i dalje će koštati 1,1 i 1,11 evra.

Ministarstvo

U Ministarstvu trgovine i turizma RS ranije su rekli da je Zakonom o regulisanju cijena u Srpskoj predviđeno da se cijene goriva formiraju slobodno. Prema njihovim analizama, cijene goriva na pumpama u Republici Srpskoj mijenjale su se jednom mjesečno u zavisnosti od značajnije promjene cijena nafte na svjetskom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana