Pojeftinio atest za auto-gas na 150 KM

Marina Čigoja
Pojeftinio atest za auto-gas na 150 KM

BANjALUKA - Ministarstvo komunikacija i transporta BiH donijelo je novi Pravilnik o sertifikovanju vozila kojim je predviđeno da cijena atesta na ugrađenu bocu za gas u vozilima sa 450 bude snižena na 200, odnosno sa 350 na 150 maraka.

Primjena novih cijena počeće već od iduće sedmice, tako da će vlasnici putničkih vozila atest plaćati 150, a teretnih 200 maraka.

V.d. sekretara Ministarstva komunikacija i transporta BiH Igor Pejić rekao je da su Pravilnikom o dopuni i uslovima koje organizacije za sertifikovanje vozila moraju ispuniti cijene atesta gasne instalacije u automobilima smanjene za više od 50 odsto.

Ministarstvo komunikacija je u novembru prošle godine donijelo odluku kojom je cijena atesta sa 80 povećana na 450 maraka, što je izazvalo negodovanje vozača i servisa koji ugrađuju gas u automobile.

Pejić je naglasio da, iako Ministarstvo nije zaprimilo nijedan prigovor servisa koji ugrađuju gas zbog ranije povećanih cijena atesta, oni su sproveli postupak revidiranja te cijene.

- Utvrdili smo da je cijena predložena od strane organizacija koje obavljaju postupak sertifikovanja nesrazmjerna postupku ispitivanja i zato smo cijenu korigovali - naglasio je Pejić.

U BiH trenutno ima oko 70 organizacija koje se bave sertifikovanjem.

Vlasnik servisa "Auto Sina" iz Banjaluke Siniša Savić tvrdi da je ubacivanje gasa u pravilnik o sertifikovanju urađeno mimo zakona.

- To uopšte ne može biti u okviru sertifikovanja, jer je izdavanje atesta regulisano drugim pravilnikom iz 1984. godine. Jasno je da ovdje firme koje izdaju ateste hoće da zarade - naglasio je Savić i dodao da on i dalje radi u skladu sa rješenjima i odobrenjima izdatim od strane RS.

- Sertifikovanje je jedan administrativni papir na koji neko treba da prepiše sve ono što smo mi uradili i da to naplati pet puta više nego što košta tehnički pregled vozila, što je apsurdno - naglasio je Savić i dodao da sertifikovanje ne bi nikad smjelo da bude skuplje od tehničkog pregleda vozila koji košta oko 50 KM.

Vozači smatraju da je i ova cijena visoka, posebno ako se ima u vidu da gas ugrađuju najsiromašniji koji ne mogu da plate benzin, koji je iz dana u dan skuplji.

- Svuda u svijetu postoje olakšice za vozače koji se okreću gasu, samo kod nas sve ide po nekim drugim pravilima koja su, u pravilu, protiv onih najsiromašnijih - kaže Banjalučanin Marko M.

Atest sistema za auto-gas plaća se pri ugradnji i produženju sertifikata sa periodom od najčešće pet godina.

Cijene gasa

Na benzinskim pumpama u Srpskoj kažu da u posljednja dva mjeseca nije bilo promjena cijena auto-gasa, tako da on trenutno košta između 1,12 i 1,15 maraka po litru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana