Pojedine banke muči manjak likvidnosti

M. Č.
Pojedine banke muči manjak likvidnosti

Banjaluka - Međunarodni monetarni fond (MMF) ocijenio je da su pokazatelji solventnosti i likvidnosti banaka u BiH uglavnom dobri, ali da postoje određene slabe tačke među bankama u domaćem vlasništvu, dok je jedan od problema i visok nivo nenaplativih kredita.

Izvršni odbor MMF-a je u dokumentu "Procjena stabilnosti finansijskog sistema BiH za 2015. godinu" naveo da finansijski sistem i dalje rješava probleme izazvane globalnom finansijskom krizom. Ističu da je bankarski sektor dominantan u finansijskom sistemu i da visok nivo nekvalitetnih kredita od 14 odsto odražava uticaj krize.

- Jedan broj banka u domaćem vlasništvu ima poteškoće da zadovolji kapitalne zahtjeve, dok se neke druge oslanjaju na državnu podršku uz nedefinisane planove izlaska sa tržišta. Stres testovi ukazuju na to da te banke imaju rizike visoke koncentracije kredita i niske pokazatelje likvidnosti - navodi se u dokumentu.

Među glavnim preprekama za rješavanje problema u pogledu kvaliteta aktive i ponovnog uspostavljanja profitabilnosti banaka navedeni su problemi sa upravljanjem banaka, neadekvatna supervizorska ovlašćenja, krediti povezanim licima, neodgovarajući okvir za rješavanje problematičnih preduzeća i stečaj. Naveli su i da Investiciono-razvojna banka RS igra važnu ulogu tako što obezbjeđuje kreditne linije, depozite i kapital za bankarski sistem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana