Pojačava se kontrola ulaganja u projekte

Glas Srpske
Pojačava se kontrola ulaganja u projekte

AMSTERDAM - Evropska komisija predlaže pojačanu kontrolu ulaganja u nacionalne projekte energetske infrastrukture u područjima poput biogoriva, nuklearne energije, gasa, kao i transporta i skladištenja ugljen- dioksida, pišu evropski mediji, prenose portali.

Predstavljajući nacrt regulative EK za kontrolu projekata energetskih ulaganja, komesar za energetiku Andris Piebalgs naglasio je da zemlje Unije moraju da pokrenu velika ulaganja u energetsku infrastrukturu kako bi ispunile svoje preuzete klimatske obaveze.

- Komisija je zainteresovana za monitoring kako bi utvrdila provode li se ulagački projekti u predviđenim vremenskim rokovima kako bi se zadovoljile naše potrebe za energijom i ispunili klimatski ciljevi -  rekao je Piebalgs.

To je naročito važno u ovim vremenima u kojima se zbog teške finansijske i privredne krize odustaje od ulaganja u energetiku, te zbog koje se povećava nesigurnost budućih energetskih projekata, dodao je on.

Nacrt predviđa bolje prikupljanje i analizu podataka o ulaganjima u naftne i gasne projekte, kao i  projekte vezane uz proizvodnju električne energije, kao i za druga područja poput transporta i skladištenja ugljen-dioksida.

Od sljedeće godine sve države članice moraće svake dvije godine Komisiju izvještavati o vrstama investicija, planiranim kapacitetima, te mogućim zastojima i odgađanjima.

Komisija će se koristiti tim podacima kako bi identifikovala ulagačke trendove u Evropi i kako bi osigurala temeljnu  analizu s jedne strane postojećeg i budućeg kapaciteta proizvodnje energije, te s druge strane potražnje za energijom.

U interesu transparentnosti, ti podaci trebalo bi da budu dostupni svim zemljama članicama.

Komisija vjeruje da bi redovan monitoring trebao pomoći u sprečavanju mogućih problema s isporukom energije u budućnosti.

Nedovoljno podataka

Prema tvrdnjama Komisije, postojeća regulativa o kontroli ulaganja u energetske projekte ne sprovodi se sistematski i ne osigurava dovoljno podataka da bi se pratio razvoj situacije na nivou  EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana